Leírás
Selyemfényű felülettel 18/0-ás rozsdamentes acélból készült halfőző edény, fedővel, kiemelő betéttel, rajta 10 mm-es perforációval, űrmértéke 6 L, külső méretei, hossza 50,5 cm, szélessége 15,5 cm, magassága 11,5 cm, belső - hasznos - méretei, hossza 44 cm, szélessége 13,5 cm, magassága 10,5 cm.
Sok ínyencnek kedvelt csemegéje a hal, melyet a magyar konyha nagyon sok formában tud elkészíteni. Általában a hal akkor a legélvezhetőbb, ha a középnagyságot elérte. Vén, nagy halnak az íze sem olyan jó már és a húsa is szálkás és nehezen emészthető. Az apró fejetlen hal pedig azért nem jó, mert vizenyős ízű. Így például 1 kg, 1,5 kg-os ponty, vagy 2 kg-os csuka többet ér, mint más olyan hal amely alakjában nagyobb, de súlyban kevesebb ezeknél. A süllő 25-60 dkg-ig, a fogas 0,6 kg-tól 2,5 kg-ig a legkitűnőbb. A 4-5 kg-os harcsa íze sokkal kitűnőbb, mint az ennél súlyosabb és kövérebb harcsáé. Mivel a hal sokkal hamarabb romlik, mint bármely más húsnemű, lehetőleg közvetlenül használat előtt vásároljuk. Lehetőleg élő halat vegyünk. A felszeletelt halon is nagyon könnyen felismerhetjük, hogy friss-e. A romlásnak indult hal kopoltyúja nyálkás és halvány. De a szagáról is nagyon könnyen meg lehet különböztetni a friss és az állott halakat. A sima halak húsa tömörebb, mint a pikkelyeseké, tehát a pikkelyes halak húsa könnyebben emészthető. Ha ízletesen és jóízűen akarjuk a halat elkészíteni, akkor nem áztatjuk a húsát, hanem csak leöblítjük. A mosás után pedig azonnal elkészítjük, így semmit sem veszít ízéből s megtartja zamatát. A halak főzése, sütése, meleg vagy hideg halak elkészítése minden esetben különböző. Ha kocsonyát vagy hallevest főzünk, a halat hideg vízzel tesszük fel főzni, ami által a halnak minden jó ízét a lé veszi át. Ha főtt szeleteket készítünk belőle, akkor a halszeleteket vagy apróbb halakat már forró, lobogó vízbe kell tennünk, hogy a hal megtartsa ízét és zamatát. Hogy a hal főző vízével a hal ízét el ne rontsuk, lehetőleg kerülni kell minden fűszert. A halak főzéséhez finomra vágott zöldségből, egy kis hagymából ecettel, vagy citromlével és sóval ízesített páclevet használunk, mellyel a halak jellegzetes ízét még tökéletesebbé tesszük.