Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gasztro csomagolóanyagok |

2022 július 1-től tilos az új egyszer használatos polisztirol műanyagból készült elviteles doboz, pohár és evőeszköz forgalomba hozatala az EU-ban, így hazánkban is, a meglévő készletek még értékesíthetők.

Mi számít műanyagnak? 

Műanyag az ami polimert tartalmaz, ezért a lebomlási ideje nagyon hosszú, esetenként több száz év.

 Mi a megoldás, eljött a lebomló elviteles dobozok ideje?

 A lebomló műanyag meghatározása így hangzik, olyan műanyag amely fizikai, biológiai bomlásra képes és végül széndioxiddá, biomasszává és vízzé bomlik le.

Ilyenek a kukoricakeményítőből készül PLA és a CPLA ételtartó dobozok. A gyártási folyamat ugyanaz mindkét esetben a CPLA-t a gyártás utolsó lépésében kristályosítják így 85 C-ig hőálló lesz míg a PLA nem az. Jelenleg a PLA-ból és a CPLA-ból készült elviteles dobozok a legalkalmasabbak a jogszabályi megfelelésnek. De talán pont ezért ezeknek az anyagok a bomlásához kellenek a legstabilabb feltételek, 70 C fokos állandó hőmérséklet és páratartalom kell, hogy a bomlási folyamat végbe menjen, ezek leginkább ipari komposztálókban, ellenőrzött körülmények között érhetők el.

A másik megoldás a hozott ételes dobozba kiadott étel lenne.

Alapvetően nem tilos hozott edényben kiadni az ételt, de ez nagy felelősség a konyháknak ezért sok helyen nem vállalják, mert a kiadott étel biztonságáért mindig a konyha felel. Ez még akkor is a konyha felelősége ha az általam rosszul elmosott edény miatt leszek beteg. De élelmiszer biztonsági szempontból sem elfogadható, hogy a vendég által, ismeretlen körülmények között elmosogatott, szállítás közben az utcán és közlekedési eszközön szennyeződött ételhordó bekerüljenek a konyha tisztaterébe.

 Vagy a jó megoldás a dobozközösség lehet?

Itt a konyhák nem abba a dobozba teszik az ételt, amit a vendég visz. Hanem egy előzőleg helyben fertőtlenítő mosással elmosott, tiszta dobozba rakják az új rendelést. Tehát a dobozok úgy forognak mint a visszaváltós üvegek. A dobozközösség tagjai a partner konyhákon rozsdamentes acél dobozba kapják az ételüket vagy rendelhetik házhoz. A tagsági díjért persze néhány ezer forintot fizetni kell ezt a Rakun dobozközösség applikációját letöltve fizethetik meg a z érdeklődők. Ez fix havi díj, ezért cserébe a rozsdamentes dobozokat korlátlan alkalommal használhatják és bármelyik résztvevő konyhán kérhetik ebbe az ételt. Ez egy jó kezdeményezés amit mi is ajánlhatjuk.