Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hasznos tudnivalók

 Vendéglátó-ipari fogyóeszközök, komplett asztal kultúra, nagy konyhai edények és munkaeszközök, ételszállító rendszerek, importja és nagykereskedelme.

AHunnia Kristály Kft-t 1994-ben alapítottuk azzal a céllal, hogy a hazai koktél bárokat, éttermeket, rendezvény szervezőket, szállodai reggeliztetőket, kávéházakat, bisztrókat, pizzériákat, gyors éttermeket - fast food- street food - vendéglátó helyeket, iskolai, kollégiumi menzákat és a kórházi étkeztetést végzőket valamint a nagy konyhákat, cukrászatokat, pékségeket kiszolgáljuk jó minőségű, tartós, hosszú élet tartamú vendéglátó-ipari eszközökkel. Üzleteinkhazánk két legnagyobb városában találhatók Budapesten és Debrecenben. Azeltelt hosszú idő alatt volt időnk megismerni és kiválogatni a világpiackínálatából azokat a gyárakat akikkel lehet és érdemes együttdolgozni. AzŐ rendelkezése állásuk a mi  hátterünk és garanciánk az Önpontos, igényes kiszolgálására. Kikezek a cégek? Minden terméknél piktogrammal jelöltük a származási helyet és agyártót.
Ha az alábbi rövidírásunkat megtekintik láthatják, hogy a gasztronómia életünk olyan összetettés eszközigényes része mint az agysebészet vagy az űrkutatás.
 Azáltalunk kínált termékeket két nagy csoportba lehet osztani úgy mint vendéggel érintkező és vendéggel nem érintkező eszközök.

 De először is, amire büszkék vagyunk. 

 

 Fejlesztés és innováció cégünknél. 

Cégünk fejlesztette ki és vezette be a hazai piacra a REPETA® törhetetlen menzatálaló edényeket melyeket szabadalmi oltalom véd, valamint a REPETA® bejegyzettmárka név. Ezek az edények 2013 augusztusa óta vannak jelen a Magyarpiacon. Ezt megelőzően hazánkban a konyhák évente 400 tonna szemetet termeltek az összetört porcelán edényekkel. Ennek vége. Erről bővebben - Repeta edények
2015 márciusában a XXIII. Magyar Innovációs Nagydíjon indultunk a REPETA®törhetetlen menza tálaló edényekkel és elismerő oklevélben részesítettékcégünket, a jelentős fejlesztésért a díj átadása a Parlament felsőházi termében volt. Erről bővebben - A XXIII. Magyar Innovációs Nagydíjon
Majd 2017-ben a REPETA® termékcsaládot kiegészítettük a Cortinatörhetetlen polikarbonátból készült poharakkal, bögrékkel, lapostányérokkal ésovális adagtálakkal, ezzel teljessé vált a sor. Erről bővebben - Cortina poharak, bögrék

 Vendéggel érintkező eszközök köre.

Koktélbár

 
Kezdjük - -mint midig-  a bárban, a kevert italokelkészítéséhez bizony sok féle eszköz szükséges. Szükségünk van drekora, hogy kinyissuk a palackot, kiöntő dugókra,hogy az ital ki is jöjjön a palackból, ital mércékre, hogy tudjuk mennyit kellkiöntenünk, minden koktél alapja a jég, szokták mondani, igaz, tehát szükségünk lesz jégtartó vödörre jég csipeszre, jó ha palack tartónk ami egyszerűbbé teszi az életünket, kellvalamilyen bár caddy amibe az aprított gyümölcsöket bele tehetjük, kell valamilyenmudler, hogy a gyümölcsöket, menta levelet összetörjük, kellenek koktél shakerek amiben a kevert italokat összerázhatjuk, jó ha van keverő poharunk éskoktél kanalunk a kevert italokhoz, végül de nem utolsó sorban kell néhány szépkoktél pohár amibe a kész koktélt kitölthetjük, de ez előtt még jó ha vannéhány bár matt-unk amire a poharakat rá tehetjük, ha üresek a poharak ésmindenki boldog, akkor jön a mosogatás ehhez pedig jól jön néhány pohár mosó.

Étterem

Mostpedig jó kedvűen megérkezünk az éttermekkel teli városrészbe, ahol belépéselőtt megnézzük az ajtó előtt a választékot a megállító táblán, utcai étlapon és eldöntjük, hogy jó lesz-e nekünk, helyfoglalás után, folytatás gyanánt rendelünk egy long driknet, előttünk az asztalon teríték tányér, majd kézbevesszük az étlapot és megrendeljük a fogásokat, elsőként couvert tányéron –zsemle tányéron – kapunk némi előételt, ha ez elfogyott kézbe vesszük az evőeszközt és érkezik a leves szép porcelán levescsészében ezt követi a főétel, amit nagy porcelán svájci tányéron kapunk, az asztalra kenyérkosár iskerül mellé pedig egy szép invertár vagy asztali patika, étkezés közben perszeinni is kell ekkor vesszük kézbe a tumbler poharat és a boros poharat vagy a sörös poharat ha befejeztük desszertet rendelünk amit egy szép fajita állványon kapunk majd pezsgőt rendelünk amit egy csillogó pezsgős vödörben szolgának fel, néhányan kávét rendelnek amit csúszás mentes tálcán egy szépporcelán mokkacsészében hoznak ki, miután mindennel végeztünk fizetünk, afelszolgáló előhúzza a brifkót és kezeli a pénzt, majd egy felszolgáló tálcával a kezében elkezdi az asztal leszedését.

Díszvacsora

 

Mibenkülönbözik egy díszvacsora egy átlagos éttermi fogyasztástól? Elsősorban abban,hogy jelentős alkalomhoz kötődik, például érettségi vizsga, diplomaosztó,doktorrá avatás. Az ilyenkor megjelenő ételek és eszközök sem hétköznapiak.Érkezés után egy pohár pezsgővel koccintunk, utána fogyasztunk az ízléses ésfinom előre elkészített finger food-okból, majd helyet foglalunk a szépenmegterített asztalnál amin ezüstözött gyertyatartóban égnek a cseppmentesgyertyák, mellette szép formájú asztali patika és olaj ecet tartó érkezik aforró leves melyet porcelán fedeles leves tálban kapunk, kézbe vesszük azevőkanalat és nekilátunk, ezt követően érkezik a főétel amit éttermiporcelánból készült svájci tányéron tányér szervizzel kapunk, ennekelfogyasztása után érkeznek a kávék és konyak pohárban a konyak, shot-ospohárban a rövid ital, mikor eltelik az idő és üresek a poharak elégedettentávozunk.

Konferencia

Akonferenciák vendéglátása sajátos mert csak érkezéskor és szünetekben vanlehetőség a vendégek kiszolgálására, az örök sláger a kávé amit adagolós termoszban  készítünk be, szükségünk van sok porcelán mokkacsészére és cappuccinós csészére mokkás kanálra és teás kanálra és jó ha van néhány csomagolt tejszín kínálónk ami kis helyen elfér, mutatós és nagyon praktikus, készételeketkínálhatunk chafing-ekből ehhez szükségünk lesz tálaló eszközökre és kínálhatunk finger food-okat poharakból és tálkákból ehhez desszert evőeszközt készítünkelő.

Szállodai reggeliztetés

Aszállodai reggeliztetés egy remek dolog, jól jövedelmező de speciáliseszközöket igényel, kezdjük a reggelinket egy pohár juice-al ( dzsúzzal ) ezt akikészített juice-os pohárból fogyasszuk el a hűtött juice adagolóból kitöltve,majd nézzük végig a választékot amit elektromos chafing-ekben tálaltak,megtaláljuk az örök slágert a tojás rántottát - ki nem hagynám - de ennek atálalásához speciális porcelánból készült GN edény kell, mert jól vezeti a hőtés nem zöldül meg benne a tojásrántotta, mert zöld rántottát meg ki akarnamegenni?  Mellette megtaláljuk a főtttojásokat amiket tojás kosárban helyeztek el mellettük rozsdamentes acélbólkészült tojás tartókat találunk. A chafingek-hez szükségünk lesz tálalóeszközökre, következnek a müzlik amik szép müzli malmokban láthatók a reggelizőpulton, mellette müzlis tálkákkal, következnek a sajtok és felvágottak ezek hűtöttrozsdamentes GN tálcákon kerültek tálalásra átlátszó GN fedőkkel letakarva,hogy frissek maradjak, következnek édes szájúaknak a mézek, lekvárok, elérkeztünka péksüteményekhez, kenyerekhez amik nagy méretű büfé fonott kosarakbantalálhatók, készíthetünk magunknak pirítóst is amit az asztalunkhoz vihetünk a kikészítettpirítós kenyér tartóban, most pedig fogjunk egy szép porcelán tányért,evőeszközt és rakjuk meg a tányérunkat, üljünk az asztalunkhoz ahol egy asztaliszemetesbe tehetjük a csomagoló anyagokat a tea filtert.

Kávéház

Akötetlen jó ízű beszélgetések a kellemes időtöltés helye a kávéház, de ennek aműködtetéséhez is sok-sok vendéglátó-ipari eszköz szükséges, kínálatunkbólválogatva, szükségünk lesz rozsdamentes acélból készült kávés és teás kannákra,tej, tejszín és citromlé kiöntőkre, jól jöhet egy barista hőmérő is, szükségünklesz még egy szép cukortartóra és cukor csipeszre ( ha nem csomagolt cukorraldolgozunk ) is a finom teákhoz jó ha van méz csorgatónk, természetesen kell mégmokka kanál, teás kanál, süteményes villa és sok szép porcelán desszert tányér,ne feledkezzünk meg további szép porcelán mokkacsészékről, teás csészékről éscappuccinós csészékről sem, a szervizhez pedig csúszás mentes ovális kávéházitálcákra lesz szükségünk. Jól jöhet még néhány újságtartó, a szivarszobábaszivarvágó és szivar hamutartó.

Bisztró

A Larousse szerint a„bistro” az egy bár, esetleg kis éttermecske. A szó először 1884-ben tűnt fel afrancia nyelvben és minden valószínűséggel az orosz быстро ’gyors’ szómegfelelője. A Bisztrókban gyakran a falra függesztett táblán látható a napikínálat vagy megállító táblán a bejárat előtt, gyakori, hogy ételt ugyan abbanaz edényben kapjuk meg amiben elkészült, az asztalon lévő menage egy dizájnos fadobozban van és a mártást is apró rozsdamentes vödörben kapjuk. Itt minden alaza könnyedségről szól, az érezd magad jól hangulat uralkodik az étteremben.

Pizzéria

A pizzériáknapjainkban olyan népszerűek, hogy rövidke áttekintésünkben külön fejezetetérdemelnek. A pizza alapvetően egy egyszerű de népszerű étel, még is milyen sokvendéglátó-ipari eszköz kell az elkészítéséhez, tekintsük át, szükségünk vanmindenek előtt pizza kelesztő dobozra a tészta kelesztéséhez továbbá pizza sütőformákra és pizza rácsokra a formázáshoz, szükségünk lesz pizza lapátra, hogy apizza a kemencébe kerüljön, mikor megsült a pizzánk és kivesszük a forrósütőből szükségünk lesz egy pizza fogóra, hogy a kezünket ne égessük meg, ezután szeleteljük a pizzát majd pizza tányérra tesszük vagy dobozba akiszállításhoz, erre való a pizza szeletelő vagy a pizza olló, nem köztudott dea pizzának van saját pizza evőeszköze, a kés megegyezik a steak késsel,  a villa pedig három ágú különben olyan amérete mint az evővillának, gyakran kérnek házhozszállítást a megrendelők ésszeretnék frissen és melegen megkapni kedvenc pizzájukat ez nem minden esetbena futár gyorsaságán múlik, sokat segít ha van megfelelő pizza szállító thermodobozunk vagy pizza szállító thermo táskánk. Mikor befejeztük a munkát a pizzakonyhában sokat segít a rendrakásban a pizza forma tartó állvány, a sütőformáktisztításában pedig fém tisztító dörzsi.

Gyors étterem, fast food, street food

De mi is az a fastfood, street food? Gyors étterem? Rögtön étel vagy röp kaja,esetleg gyors étel? Vagy a mindenki által ismert Üveg Tigris? Mindegyikkifejezés helyes. A lényeg a gyorsaság a fesztelen hangulat és a friss jóminőségű ízletes étel. Azonban ez a fajta étkeztetés is igényel egyedivendéglátó-ipari eszközöket, tekintsük át ezeket, az étlap nem komplikált, aköretnek készült sült krumpli kiszedéséhez van egy csipsz lapátunk,  lecsöpögtetéséhez pedig egy GN méretű csöpögtetőnk,a tálaláshoz pedig egy dizájnos apró rozsdamentes vödrünk, a hamburgerekformázásához kell egy jó hamburger formázó, szükségünk lesz ketchup, mustár ésmajonéz adagolókra, a szendvicsek bemutatáshoz pedig kell néhány szendvicskínáló, a letakarásához pedig kell egy átlátszó GN méretű vagy kerek búratálcával, a kiválasztott ételt pedig egy önkiszolgáló tálcán vihetjükmagunkkal.

Menza

A Menzáról mindenkinek az iskola évekjutnak az eszébe, melyhez sok-sok jó emlék rögzült, a menza étkeztetés vagyközétkeztetés egy speciális része a vendéglátásnak mert rövid idő alatt kellnagy létszámot kiszolgálni, ezt az önkiszolgáló tálcákkal Repeta törhetetlentálaló edényekkel vagy porcelán menza edényekkel és gyors, pontos adagolássallehet elérni, ezért szükségünk lesz önkiszolgáló tálcákra, ebből sok félekapható, az asztal mérete is behatárolja a lehetőségeinket, ha az asztal 1x1méretes elfér rajta a GN 1/1-es méretű önkiszolgáló tálca ami készülhetüvegszál erősítéssel, ami törhetetlenné teszi, ha kicsi az asztalunk trapéztálcára lesz szükségünk, ami el is fog férni rajta, kell egy jó leves tálka,adagtál, csemege tányér és salátás tálka, aki számol és takarékos a Repetatörhetetlen edényeket választja mert évekig használhatóak sérülés nélkül, havalaki jobban el van eresztve ugyan ezt megvásárolhatja porcelánból is, valamibőlinnunk is kell erre jó lehetőséget nyújt a Cortina törhetetlen vizes pohár vagyCortina törhetetlen bögre esetleg  atemperált üveg vizes pohár, szükséges egy jó de olcsó evőeszköz, végül pedigegy regál amire a használt edények tálcástul felkerülhetnek.

Kórházi étkeztetés

Aki még nem próbálta ki ne is tegyenem az ételek miatt ha nem a helyzet miatt. De sokunkkal előfordult már, hogymuszáj volt a kórháti kosztot kipróbálni. Ez a fajta étkeztetés nagyonspeciális mert sok szempontot kell figyelembe venni, akár névre szólóanegyedileg is megoldható a betegek étkeztetése kinek-kinek az egyedi igényeitfigyelembe véve. Hogyan? Az egyéni ételszállító rendszer használatával, athermo vagy termo tálcával, ezek a tálcák melegen tartják az ételt, a tálcákpedig speciális tálca szállító kocsikkal mozgathatók a konyha és a kórtermekközött, a másik lehetőség a plasztik tányér fedők használata, amik milliméterpontossággal illeszkednek a tányérra így higiénikusan szállítható az ételek,létszámtól függően akár egy thermo ládával is, jól jöhet még néhány Cortina törhetetlen bögre is.

Vendéggel nem érintkező eszközök köre.

Ételszállítás thermo ládákkal és rozsdamentes dupla falu badellákkal

A legegyszerűbb módja az ételszállításnakaz egyszemélyes ételhordó ami készülhet olcsó polipropilénből vagy igényesrozsdamentes acélból. Nagy mennyiség esetén a kész ételek elszállítása afőzőkonyháról a tálaló konyhára ezek nélkül a speciális eszközök nélküllehetetlen lenne. A cél az, hogy minimális hő veszteséggel, állag romlás nélkülkerüljön az étel a melegen tartó pultba. Leveles szállítására a legjobbmegoldás a rozsdamentes acélból készült dupla falu ételszállító badella máspl. rakott ételek szállításánál ugyan azt a GN edényt is betehetem a thermo ládákba amiben az étel elkészült, két féle thermo ládát különböztetünk meg az egyik afelül töltős láda amibe függőlegesen emelem bele a GN edény a másik az előltöltős thermo láda ebbe vízszintesen csúsztatom a GN edényt, a felültöltősládákhoz hasznos a csúszó füles GN edények használata mert ezek a teli edényekbizony nehezek is lehetnek és a csúszó fül nagyon megkönnyíti az életünket, azelől töltős thermo ládáknál ez nem szempont, a GN edényekre való fedőket isalaposan meg kell választanunk, a csúszó füles edényhez ajánlatos a fülkivágásosfedő használata, míg más esetekben választhatjuk a hermetikusan záródó szilikontömítésű fedőket, italszállítására is rendelkezésre állnak themo ládák.

Nagy konyha.

Kések, bárdok, fenőacélok, lánc kesztyűk, vágólapok

Ahol a finomságok készülnek. De ezegy igazán összetett folyamat, ahhoz, hogy átnézzük az eszközök oldalárólérdemes megközelíteni. Szükségesek jó kések ezek készülhetnek Molibdén-Vanádiumötvözetből kovácsolt kivitelben ( mi a Solingenben készült késeket részesítjükelőnyben )  vagy a lemez kések két nagycsoportját is használhatjuk amik AISI420 X 45 Cr Mo V 15  szabványnak megfelelő Martin acélból készülkészülnek, akár csúszás mentes nyéllel és HACCP színkódokkal, ahhoz, hogykéseink élesek legyenek meg is kell fenni őket, ehhez használhatunk kerek vagyovális fenőacélt, szükségünk lesz bárdra is csontfűrészre vágás álló kesztyűrevagy lánckesztyűre esetleg lánc kötényre és hústőkére valamint HACCP szerintiszínkódos vágólapokra.

GN edények

De mik is azok a GN edény? A Gastro Norm, rövidítve a GN szabvány alapja 1964 november 17.-én Svájcban, a zürichi Du Pont étterembenszületett meg, a Svájci Szállodaszövetség, és a svájci nagy konyhagép gyártókrészvételével azért, hogy a szállodai étkeztetést és a közétkeztetést egyszerűbbé és gazdaságosabbá tegyék az egységes méretrendszer bevezetésével. AGastro Norm , GN szabványrendszer az ételek elkészítése, szállítása és tárolásasorán a rendelkezésre álló kapacitásoknak szinte 100 %-os kihasználását teszilehetővé. A GN edények készülhetnek, rozsdamentes acélból, ezekben pl. rakottételeket készíthetünk a perforált edényekben pedig párolhatunk a csúszófüles éskihajtható füles edényekben ételeket szállíthatunk. Víztiszta vagy feketetörhetetlen polikarbonátból, ezekben szépen mutat például egy saláta pulttartalma. Tejszerű polipropilénből, ezek az olcsó edények remek tárolási ésszállítási lehetőséget nyújtanak. Fehér vagy színes melaminból finger foodok,hidegtálak számára. Porcelánból a reggeliztetéshez chafingekbe mert ez azegyetlen anyag ami jól vezeti a hőt és a rántotta nem lesz zöld benne.

Nagy konyhai főzőedények, gyors forralók

A következő fontostermék csoport a nagy konyhai edények, ebből bőséges a választék, ha fazekat, alacsonyvagy magas lábast, forralót kell vennünk jó ha nem a szívünkre ha nem azeszükre hallgatunk. Miért? Mert az olcsó lesz a drága, ha csak az ár a döntőszempont, mikor többször meg kell vennünk ugyan azt az edényt mert letört a füle vagy leesett a szendvics talpa,arról nem is beszélve, hogy a vásárlás pillanatában nem gondolunk arra, hogyegy 50-70 literes forró levessel teli fazék fül letörése milyen súlyosbalesetet okozhat, sajnos volt már ilyen, de nem Német edényekkel, azaz jódöntés hosszú távra a minőséget választani amit a 10 év csere garancia is alátámaszt.

Serpenyők

Serpenyők esetébenmegkülönböztetünk nyeles serpenyőket, ezek készülhetnek rozsdamentes acélbólnatúr vagy tapadás mentes bevonattal , találhatunk alumíniumból készült nyelesserpenyőket öntött és préselt változatban ezek teflon vagy kerámia tapadásmentes bevonattal készülnek és öntött vasból készült nyeles serpenyőket ezenbelül a bordázott steak serpenyőket de vannak még a sorban kék és lágy acélbólkészült serpenyők, palacsinta sütők is. Majd következnek a bécsi sütők vagy kétfülű serpenyők ezek készülhetnek rozsdamentes acélból, kék acélból, vasból ésaz öntött vasból készült óriás serpenyők formájában. Itt találhatók meg awok-ok amik domború és sima talppal készülnek natúr és tapadás mentesbevonattal, és a Francia serpenyők sauteuse-ök ( ejtsd szotöz-ök ). Ezek aserpenyők használhatók minden környezetben hagyományos gáztűzhelyen, elektromosfőzőlapon és indukciós tűzhelyeken is. Tehát megállapíthatunk, hogyserpenyőkből bőséges a választék. Mindenki válassza a céljánaklegmegfelelőbbet.

Nyeles szűrők és szűrő dézsák

Szűrők esetébenmegkülönböztetünk, nyeles szűrőket és talpas szűrőket. A nyeles szűrők közötttalálhatók finom szűrők, leves szűrők és cserélhető fejes szűrők, ez nagyonpraktikus mert ha a szűrőnk elkopik nem kell újat vennünk elég a szűrő fejetkicserélnünk, majd következnek a spicc szűrők vagy kínai szűrők, illetve apasszírozásra is alkalmas erősített nyeles szűrők. Talpas szűrők esetében kétfő kategória van az alján és oldalán is perforált talpas szűrő és csak az aljánperforált talpas szűrő, ezek méret választéka széles, 20 cm-től 58 cm-ig terjeda választék.