Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hasznos tudnivalók

Vendéglátóipari fogyóeszközök, komplett asztalkultúra, nagykonyhai edények és munkaeszközök, ételszállító rendszerek, importja és nagykereskedelme.

A Hunnia Kristály Kft-t 1994-ben alapítottuk azzal a céllal, hogy a hazai koktél bárokat, éttermeket, rendezvény szervezőket, szállodai reggeliztetőket, kávéházakat, bisztrókat, pizzériákat, gyors éttermeket - fast food- street food - vendéglátó helyeket, iskolai, kollégiumi menzákat és a kórházi étkeztetést végzőket valamint a nagy konyhákat, cukrászatokat, pékségeket kiszolgáljuk jó minőségű, tartós, hosszú élettartamú vendéglátóipari eszközökkel. Üzleteink hazánk két legnagyobb városában találhatók Budapesten és Debrecenben. Az eltelt hosszú idő alatt volt időnk megismerni és kiválogatni a világpiac kínálatából azokat a gyárakat akikkel lehet és érdemes együtt dolgozni. Az Ő rendelkezése állásuk a mi hátterünk és garanciánk az Ön pontos, igényes kiszolgálására. Kik ezek a cégek? Minden terméknél piktogrammal jelöltük a származási helyet és a gyártót.

Ha az alábbi rövidírásunkat megtekintik láthatják, hogy a gasztronómia életünk olyan összetett és eszközigényes, mint az agysebészet vagy az űrkutatás.

Fejlesztés és innováció cégünknél

Cégünk fejlesztette ki és vezette be a hazai piacra a REPETA® törhetetlen menza tálaló edényeket melyeket szabadalmi oltalom véd, valamint a REPETA® bejegyzett márkanév. Ezek az edények 2013 augusztusa óta vannak jelen a Magyar piacon. Ezt megelőzően hazánkban a konyhák évente 400 tonna szemetet termeltek az összetört porcelán edényekkel. Ennek vége.

2015 márciusában a XXIII. Magyar Innovációs Nagydíjon indultunk a REPETA® törhetetlen menza tálaló edényekkel és elismerő oklevélben részesítették cégünket, a jelentős fejlesztésért a díj átadása a Parlament felsőházi termében volt.

Majd 2017-ben a REPETA® termékcsaládot kiegészítettük a Cortina törhetetlen polikarbonátból készült poharakkal, bögrékkel, lapostányérokkal és ovális adagtálakkal, ezzel teljessé vált a sor.

Vendéggel érintkező eszközök köre

Koktélbár

Kezdjük - mint midig - a bárban, a kevert italok elkészítéséhez bizony sok féle eszköz szükséges. Szükségünk van drekora, hogy kinyissuk a palackot, kiöntő dugókra,hogy az ital ki is jöjjön a palackból, italmércékre, hogy tudjuk mennyit kell kiöntenünk, minden koktél alapja a jég, szokták mondani, igaz, tehát szükségünk lesz jégtartó vödörre jég csipeszre, jó ha palack tartónk ami egyszerűbbé teszi az életünket, kell valamilyen bár caddy amibe az aprított gyümölcsöket bele tehetjük, kell valamilyen mudler, hogy a gyümölcsöket, menta levelet összetörjük, kellenek koktél shakerek amiben a kevert italokat összerázhatjuk, jó ha van keverő poharunk és koktél kanalunk a kevert italokhoz, végül de nem utolsó sorban kell néhány szép koktél pohár amibe a kész koktélt kitölthetjük, de ez előtt még jó ha van néhány bár mattunk amire a poharakat rá tehetjük, ha üresek a poharak és mindenki boldog, akkor jön a mosogatás ehhez pedig jól jön néhány pohár mosó.

Étterem

Most pedig jó kedvűen megérkezünk az éttermekkel teli városrészbe, ahol belépés előtt megnézzük az ajtó előtt a választékot a megállító táblán, utcai étlapon és eldöntjük, hogy jó lesz-e nekünk, helyfoglalás után, folytatás gyanánt rendelünk egy long driknet, előttünk az asztalon teríték tányér, majd kézbevesszük az étlapot és megrendeljük a fogásokat, elsőként couvert tányéron –zsemle tányéron – kapunk némi előételt, ha ez elfogyott kézbe vesszük az evőeszközt és érkezik a leves szép porcelán levescsészében ezt követi a főétel, amit nagy porcelán svájci tányéron kapunk, az asztalra kenyérkosár is kerül mellé pedig egy szép invertár vagy asztali patika, étkezés közben persze inni is kell ekkor vesszük kézbe a tumbler poharat és a boros poharat vagy a sörös poharat ha befejeztük desszertet rendelünk amit egy szép fajita állványon kapunk majd pezsgőt rendelünk amit egy csillogó pezsgős vödörben szolgának fel, néhányan kávét rendelnek amit csúszás mentes tálcán egy szép porcelán mokkacsészében hoznak ki, miután mindennel végeztünk fizetünk, a felszolgáló előhúzza a brifkót és kezeli a pénzt, majd egy felszolgáló tálcával a kezében elkezdi az asztal leszedését.

Díszvacsora

Miben különbözik egy díszvacsora egy átlagos éttermi fogyasztástól? Elsősorban abban,hogy jelentős alkalomhoz kötődik, például érettségi vizsga, diplomaosztó,doktorrá avatás. Az ilyenkor megjelenő ételek és eszközök sem hétköznapiak. Érkezés után egy pohár pezsgővel koccintunk, utána fogyasztunk az ízléses ésfinom előre elkészített finger food-okból, majd helyet foglalunk a szépen megterített asztalnál amin ezüstözött gyertyatartóban égnek a cseppmentesgyertyák, mellette szép formájú asztali patika és olaj ecet tartó érkezik aforró leves melyet porcelán fedeles leves tálban kapunk, kézbe vesszük az evőkanalat és nekilátunk, ezt követően érkezik a főétel amit éttermiporcelánból készült svájci tányéron tányér szervizzel kapunk, ennek elfogyasztása után érkeznek a kávék és konyak pohárban a konyak, shotospohárban a rövid ital, mikor eltelik az idő és üresek a poharak elégedetten távozunk.

Konferencia

A konferenciák vendéglátása sajátos mert csak érkezéskor és szünetekben van lehetőség a vendégek kiszolgálására, az örök sláger a kávé amit adagolós termoszban  készítünk be, szükségünk van sok porcelán mokkacsészére és cappuccinós csészére mokkás kanálra és teás kanálra és jó ha van néhány csomagolt tejszín kínálónk ami kis helyen elfér, mutatós és nagyon praktikus, készételeket kínálhatunk chafing-ekből ehhez szükségünk lesz tálaló eszközökre és kínálhatunk finger food-okat poharakból és tálkákból ehhez desszert evőeszközt készítünkelő.

Szállodai reggeliztetés

A szállodai reggeliztetés egy remek dolog, jól jövedelmező de speciális eszközöket igényel, kezdjük a reggelinket egy pohár juice-al (dzsúzzal) ezt a kikészített juice-os pohárból fogyasszuk el a hűtött juice adagolóból kitöltve,majd nézzük végig a választékot amit elektromos chafing-ekben tálaltak,megtaláljuk az örök slágert a tojás rántottát - ki nem hagynám - de ennek a tálalásához speciális porcelánból készült GN edény kell, mert jól vezeti a hőtés nem zöldül meg benne a tojásrántotta, mert zöld rántottát meg ki akarna megenni?  Mellette megtaláljuk a főtt tojásokat amiket tojás kosárban helyeztek el mellettük rozsdamentes acélból készült tojás tartókat találunk. A chafingek-hez szükségünk lesz tálalóeszközökre, következnek a müzlik amik szép müzli malmokban láthatók a reggelizőpulton, mellette müzlis tálkákkal, következnek a sajtok és felvágottak ezek hűtött rozsdamentes GN tálcákon kerültek tálalásra átlátszó GN fedőkkel letakarva,hogy frissek maradjak, következnek édes szájúaknak a mézek, lekvárok, elérkeztünk a péksüteményekhez, kenyerekhez amik nagy méretű büfé fonott kosarakban találhatók, készíthetünk magunknak pirítóst is amit az asztalunkhoz vihetünk a kikészítettpirítós kenyér tartóban, most pedig fogjunk egy szép porcelán tányért,evőeszközt és rakjuk meg a tányérunkat, üljünk az asztalunkhoz ahol egy asztaliszemetesbe tehetjük a csomagoló anyagokat a teafiltert.

Kávéház

A kötetlen jó ízű beszélgetések a kellemes időtöltés helye a kávéház, de ennek a működtetéséhez is sok-sok vendéglátó-ipari eszköz szükséges, kínálatunkból válogatva, szükségünk lesz rozsdamentes acélból készült kávés és teás kannákra,tej, tejszín és citromlé kiöntőkre, jól jöhet egy barista hőmérő is, szükségünk lesz még egy szép cukortartóra és cukor csipeszre ( ha nem csomagolt cukorral dolgozunk ) is a finom teákhoz jó ha van méz csorgatónk, természetesen kell még mokka kanál, teás kanál, süteményes villa és sok szép porcelán desszert tányér,ne feledkezzünk meg további szép porcelán mokkacsészékről, teás csészékről és cappuccinós csészékről sem, a szervizhez pedig csúszás mentes ovális kávéházi tálcákra lesz szükségünk. Jól jöhet még néhány újságtartó, a szivarszobába szivarvágó és szivar hamutartó.

Bisztró

A Larousse szerint a„bistro” az egy bár, esetleg kis éttermecske. A szó először 1884-ben tűnt fel a francia nyelvben és minden valószínűséggel az orosz быстро ’gyors’ szómegfelelője. A Bisztrókban gyakran a falra függesztett táblán látható a napikínálat vagy megállító táblán a bejárat előtt, gyakori, hogy ételt ugyan abbanaz edényben kapjuk meg amiben elkészült, az asztalon lévő menage egy dizájnos fadobozban van és a mártást is apró rozsdamentes vödörben kapjuk. Itt minden alaza könnyedségről szól, az érezd magad jól hangulat uralkodik az étteremben.

Pizzéria

A pizzériák napjainkban olyan népszerűek, hogy rövidke áttekintésünkben külön fejezetet érdemelnek. A pizza alapvetően egy egyszerű de népszerű étel, még is milyen sok vendéglátó-ipari eszköz kell az elkészítéséhez, tekintsük át, szükségünk van mindenek előtt pizza kelesztő dobozra a tészta kelesztéséhez továbbá pizza sütőformákra és pizza rácsokra a formázáshoz, szükségünk lesz pizza lapátra, hogy a pizza a kemencébe kerüljön, mikor megsült a pizzánk és kivesszük a forró sütőből szükségünk lesz egy pizza fogóra, hogy a kezünket ne égessük meg, ezután szeleteljük a pizzát majd pizza tányérra tesszük vagy dobozba a kiszállításhoz, erre való a pizza szeletelő vagy a pizza olló, nem köztudott de a pizzának van saját pizza evőeszköze, a kés megegyezik a steak késsel,  a villa pedig három ágú különben olyan amérete mint az evővillának, gyakran kérnek házhozszállítást a megrendelők és szeretnék frissen és melegen megkapni kedvenc pizzájukat ez nem minden esetben a futár gyorsaságán múlik, sokat segít ha van megfelelő pizza szállító thermodobozunk vagy pizza szállító thermo táskánk. Mikor befejeztük a munkát a pizzakonyhában sokat segít a rendrakásban a pizza forma tartó állvány, a sütőformák tisztításában pedig fém tisztító dörzsi.

Gyors étterem, fast food, street food

De mi is az a fastfood, street food? Gyors étterem? Rögtön étel vagy röp kaja,esetleg gyors étel? Vagy a mindenki által ismert Üveg Tigris? Mindegyik kifejezés helyes. A lényeg a gyorsaság a fesztelen hangulat és a friss jóminőségű ízletes étel. Azonban ez a fajta étkeztetés is igényel egyedi vendéglátó-ipari eszközöket, tekintsük át ezeket, az étlap nem komplikált, a köretnek készült sült krumpli kiszedéséhez van egy csipsz lapátunk,  lecsöpögtetéséhez pedig egy GN méretű csöpögtetőnk,a tálaláshoz pedig egy dizájnos apró rozsdamentes vödrünk, a hamburgerek formázásához kell egy jó hamburger formázó, szükségünk lesz ketchup, mustár és majonéz adagolókra, a szendvicsek bemutatáshoz pedig kell néhány szendvicskínáló, a letakarásához pedig kell egy átlátszó GN méretű vagy kerek búratálcával, a kiválasztott ételt pedig egy önkiszolgáló tálcán vihetjük magunkkal.

Menza

A Menzáról mindenkinek az iskola évek jutnak az eszébe, melyhez sok-sok jó emlék rögzült, a menza étkeztetés vagy közétkeztetés egy speciális része a vendéglátásnak mert rövid idő alatt kellnagy létszámot kiszolgálni, ezt az önkiszolgáló tálcákkal Repeta törhetetlen tálaló edényekkel vagy porcelán menza edényekkel és gyors, pontos adagolással lehet elérni, ezért szükségünk lesz önkiszolgáló tálcákra, ebből sok féle kapható, az asztal mérete is behatárolja a lehetőségeinket, ha az asztal 1x1méretes elfér rajta a GN 1/1-es méretű önkiszolgáló tálca ami készülhet üvegszál erősítéssel, ami törhetetlenné teszi, ha kicsi az asztalunk trapéztálcára lesz szükségünk, ami el is fog férni rajta, kell egy jó leves tálka,adagtál, csemege tányér és salátás tálka, aki számol és takarékos a Repeta törhetetlen edényeket választja mert évekig használhatóak sérülés nélkül, havalaki jobban el van eresztve ugyan ezt megvásárolhatja porcelánból is, valamiből innunk is kell erre jó lehetőséget nyújt a Cortina törhetetlen vizes pohár vagyCortina törhetetlen bögre esetleg a temperált üveg vizes pohár, szükséges egy jó de olcsó evőeszköz, végül pedig egy regál amire a használt edények tálcástul felkerülhetnek.

Kórházi étkeztetés

Aki még nem próbálta ki ne is tegye nem az ételek miatt ha nem a helyzet miatt. De sokunkkal előfordult már, hogy muszáj volt a kórháti kosztot kipróbálni. Ez a fajta étkeztetés nagyon speciális mert sok szempontot kell figyelembe venni, akár névre szóló az egyedileg is megoldható a betegek étkeztetése kinek-kinek az egyedi igényeit figyelembe véve. Hogyan? Az egyéni ételszállító rendszer használatával, a thermo vagy termo tálcával, ezek a tálcák melegen tartják az ételt, a tálcák pedig speciális tálca szállító kocsikkal mozgathatók a konyha és a kórtermek között, a másik lehetőség a plasztik tányér fedők használata, amik milliméterpontossággal illeszkednek a tányérra így higiénikusan szállítható az ételek,létszámtól függően akár egy thermo ládával is, jól jöhet még néhány Cortina törhetetlen bögre is.

Vendéggel nem érintkező eszközök köre

Ételszállítás thermo ládákkal és rozsdamentes dupla falu badellákkal

A legegyszerűbb módja az ételszállításnak az egyszemélyes ételhordó ami készülhet olcsó polipropilénből vagy igényes rozsdamentes acélból. Nagy mennyiség esetén a kész ételek elszállítása a főzőkonyháról a tálaló konyhára ezek nélkül a speciális eszközök nélkül lehetetlen lenne. A cél az, hogy minimális hő veszteséggel, állag romlás nélkül kerüljön az étel a melegen tartó pultba. Leveles szállítására a legjobb megoldás a rozsdamentes acélból készült dupla falu ételszállító badella más pl. rakott ételek szállításánál ugyan azt a GN edényt is betehetem a thermo ládákba amiben az étel elkészült, két féle thermo ládát különböztetünk meg az egyik a felül töltős láda amibe függőlegesen emelem bele a GN edény a másik az előltöltős thermo láda ebbe vízszintesen csúsztatom a GN edényt, a felültöltős ládákhoz hasznos a csúszó füles GN edények használata mert ezek a teli edények bizony nehezek is lehetnek és a csúszó fül nagyon megkönnyíti az életünket, azelől töltős thermo ládáknál ez nem szempont, a GN edényekre való fedőket is alaposan meg kell választanunk, a csúszó füles edényhez ajánlatos a fülkivágásos fedő használata, míg más esetekben választhatjuk a hermetikusan záródó szilikontömítésű fedőket, italszállítására is rendelkezésre állnak themo ládák.

Kések, bárdok, fenőacélok, lánc kesztyűk, vágólapok

Ahol a finomságok készülnek. De ez egy igazán összetett folyamat, ahhoz, hogy átnézzük az eszközök oldaláról érdemes megközelíteni. Szükségesek jó kések ezek készülhetnek Molibdén-Vanádiumötvözetből kovácsolt kivitelben (mi a Solingenben készült késeket részesítjükelőnyben)  vagy a lemez kések két nagycsoportját is használhatjuk amik AISI420 X 45 Cr Mo V 15  szabványnak megfelelő Martin acélból készülnek, akár csúszás mentes nyéllel és HACCP színkódokkal, ahhoz, hogy késeink élesek legyenek meg is kell fenni őket, ehhez használhatunk kerek vagy ovális fenőacélt, szükségünk lesz bárdra is csontfűrészre vágás álló kesztyűre vagy lánckesztyűre esetleg lánc kötényre és hústőkére valamint HACCP szerinti színkódos vágólapokra.

GN edények

De mik is azok a GN edény? A Gastro Norm, rövidítve a GN szabvány alapja 1964 november 17.-én Svájcban, a zürichi Du Pont étteremben született meg, a Svájci Szállodaszövetség, és a svájci nagy konyhagép gyártók részvételével azért, hogy a szállodai étkeztetést és a közétkeztetést egyszerűbbé és gazdaságosabbá tegyék az egységes méretrendszer bevezetésével. A Gastro Norm , GN szabványrendszer az ételek elkészítése, szállítása és tárolásasorán a rendelkezésre álló kapacitásoknak szinte 100 %-os kihasználását teszi lehetővé. A GN edények készülhetnek, rozsdamentes acélból, ezekben pl. rakottételeket készíthetünk a perforált edényekben pedig párolhatunk a csúszófüles éskihajtható füles edényekben ételeket szállíthatunk. Víztiszta vagy feke tetörhetetlen polikarbonátból, ezekben szépen mutat például egy saláta pulttartalma. Tejszerű polipropilénből, ezek az olcsó edények remek tárolási ésszállítási lehetőséget nyújtanak. Fehér vagy színes melaminból finger foodok,hidegtálak számára. Porcelánból a reggeliztetéshez chafingekbe mert ez azegyetlen anyag ami jól vezeti a hőt és a rántotta nem lesz zöld benne.

Nagy konyhai főzőedények, gyors forralók

A következő fontos termék csoport a nagy konyhai edények, ebből bőséges a választék, ha fazekat, alacsony vagy magas lábast, forralót kell vennünk jó ha nem a szívünkre ha nem az eszünkre hallgatunk. Miért? Mert az olcsó lesz a drága, ha csak az ár a döntőszempont, mikor többször meg kell vennünk ugyan azt az edényt mert letört a füle vagy leesett a szendvics talpa,arról nem is beszélve, hogy a vásárlás pillanatában nem gondolunk arra, hogyegy 50-70 literes forró levessel teli fazék fül letörése milyen súlyosbalesetet okozhat, sajnos volt már ilyen, de nem Német edényekkel, azaz jódöntés hosszú távra a minőséget választani amit a 10 év csere garancia is alátámaszt.

Serpenyők

Serpenyők esetében megkülönböztetünk nyeles serpenyőket, ezek készülhetnek rozsdamentes acélból natúr vagy tapadás mentes bevonattal , találhatunk alumíniumból készült nyelesserpenyőket öntött és préselt változatban ezek teflon vagy kerámia tapadásmentes bevonattal készülnek és öntött vasból készült nyeles serpenyőket ezenbelül a bordázott steak serpenyőket de vannak még a sorban kék és lágy acélból készült serpenyők, palacsinta sütők is. Majd következnek a bécsi sütők vagy kétfülű serpenyők ezek készülhetnek rozsdamentes acélból, kékacélból, vasból és az öntött vasból készült óriás serpenyők formájában. Itt találhatók meg a wok-ok amik domború és sima talppal készülnek natúr és tapadásmentes bevonattal, és a Francia serpenyők sauteuse-ök (ejtsd szotöz-ök). Ezek aserpenyők használhatók minden környezetben hagyományos gáztűzhelyen, elektromosfőzőlapon és indukciós tűzhelyeken is. Tehát megállapíthatunk, hogy serpenyőkből bőséges a választék. Mindenki válassza a céljának legmegfelelőbbet.

Nyeles szűrők és szűrő dézsák

A nyeles szűrők között találhatók finom szűrők, levesszűrők és cserélhető fejes szűrők, ez nagyon praktikus mert ha a szűrőnk elkopik nem kell újat vennünk elég a szűrő fejet kicserélnünk, majd következnek a spicc szűrők vagy kínai szűrők, illetve a passzírozásra is alkalmas erősített nyeles szűrők. Talpas szűrők esetében kétfő kategória van az alján és oldalán is perforált talpas szűrő és csak az alján perforált talpas szűrő, ezek méret választéka széles, 20 cm-től 58 cm-ig terjeda választék.