Barion Pixel

Étlap szótár


Kivel ne fordult volna elő, hogy az étlapon szereplő nevekből nem jött rá, hogy is készítik az ételt!
Ilyenkor következik a pincérekhez intézett kérdés: hogy is van ez?

Ezzel a listával segítünk megismerni az éttermek étlapján szereplő elkészítési módokat!


Ambassador-módra: (ha bordaszelet) elősütve, majd sonkás-sajtos mártásba forgatva, sonkával borítva, végül panírozva és úgy kisütve

angolosan: (ha zöldség) főzve, majd forrón, vajjal tálalva; (ha sült) véresen

bakonyi módon: tejfölös-tejszínes, gombás, pirospaprikás mártással

Batthyány: (ha rizs) hagymával pirítva, majd erőlevessel párolva és vajjal dúsítva

bácskai: (ha pörköltös jellegű) sok friss zöldpaprikával és paradicsommal készült

bearni módon: bearni (tárkonyos karakterű, tojássárgájával, ecettel és fűszerekkel készült) mártással

bordói: vörösborral vagy bordói mártással (azaz: vörösborral, gyöngyhagymával, csontvelővel, kakukkfűvel, babérlevéllel felerősített spanyolmártással) készült

böllér módra: valamilyen belsőséggel készült

breton módon: (gyakran) babbal és paradicsommal

Budapest-módra: pörköltlével összefogott - libamájas, gombás, füstöltszalonnás, zöldborsós - raguval

burgundi módra: vörösborral, vagy burgundi körettel (húsosszalonna gombával és gyöngyhagymával pirítva)

cecei módra: (általában) zöldpaprikával

Chipolata-módra: gesztenyével, karottával, borsóval és kolbásszal készült raguval

cigány: sültszalonna-kakastaréjjal tálalva

Colbert-módon: (ha bélszínszelet) pirított gombával és barna gombamártással; (ha borjúborda) natúrsütés után gombamártással bevonva, reszelt sajttal valamint zsemlemorzsával megszórva

Corneille-módra: (ha egybensült) narancsszeletekkel borítva, zöldfűszerekkel

creol módon: (ha máj) hagymán pirított paradicsommal; (ha steak) pirított gombával és paradicsommal, valamint rostélyos hagymával

csabai: (rendszerint) füstölt kolbásszal készült

csőben sült (au gratin): sütőben sült

dalmát: (ha paprika) hagymával és vörösborral sütve-párolva

debreceni: (legtöbbször) füstölt kolbásszal készült

dorozsmai: (ha hal) sütve, tejfeles-gombás-lecsós csuszával tálalva

Dubarry-módon: kelvirággal készített

dunai: (ha halászlé) tésztával tálalt

Elisabeth Taylor-módra: (ha főtt füstöltsonka) petrezselymes ananászraguval

elzászi: (rendszerint) savanyú káposztával (+ olykor virslivel) készített

erdélyi: (gyakran) tárkonyos

erdészné módra: (legtöbbször) erdei gombával készített; (ha köret) pirított gomba és húsosszalonna, burgonyával, valamint vajas pecsenyelével

Eszterházy: (ha rostélyos) tejfeles-boros zöldségmártásban párolva

Florentin-módra: (ha fogasfilé) főzve, majd parajjal, besamellel és sajttal átsütve

franciásan: (ha máj) tűzdelve, majd vajba valamint morzsába mártva és roston megsütve

frankfurti: virslivel (és többnyire kelkáposztával) készült

Giuseppe-módra: (ha spagetti) sonkával, gombával, paradicsomosan és pezsgővel valamint keménytojással dúsítva

Godard-módon: (ha bélszínszelet) sült libamájjal és gombafejjel, szarvasgombamártással és Godard raguval (pirított kakasvese, olajbogyó, kakastaréj, borjúmirigy) körítve

hasé: vagdalék

hentesné módra : szalonnával, ecetes uborkával készült

Holstein-módon: tükörtojással

Julienne-módra: hajszálvékony szálakra szelt zöldséggel

jóasszony módra: minden jóval:))

kalocsai módon: paprikával (és paprikával:)

kantoni: (ha kínai konyhai irányzat) meglepő alapanyag- és ízpárosítások jellemzik; (ha rizs) rákkal, hússal, omlettel, konyakkal készült

kassai módra: sonkával készült

Károlyi: (ha savanyú káposzta) sonkával, szalonnával főzve, darált sertéshússal dúsítva; (ha saláta) főtt krumpli, kovászos uborka, zöldpaprika, paradicsom, főtt tojás, fejessaláta darabolva és tartármártással keverve

kecskeméti: (rendszerint) barackpálinkával vagy sárgabarackkal készült

Kedvessy-módon: (ha bélszínszelet) sült libamájjal és borjúvesével, valamint gombapéppel és kapros-paprikás mártással; (ha natúr vadsült) gombával, krutonnal, tejszínes-fehérboros-konyakos-citromos mártással

kertészné módon: vegyes zöldséggel

konzomé: erőleves

korhely: (rendszerint) savanykás jellegű vagy valamilyen szesszel készült

Kossuth: (ha rostélyos) szalonnás pörköltlében párolva, gombapéppel töltött burgonyával körítve

kruton: pirított zsemleszelet

lyoni módra: sült hagymával

magyaros: lecsós (esetleg pörköltös)

makói: (rendszerint) hagymás

Marschal-módon: (ha máj) sült húsosszalonna-kakastaréjjal

Medici-módra: (ha bélszínszelet) choron mártással (azaz: paradicsompürével dúsított bearni mártással), szarvasgombával díszítve

mexikói: (rendszerint) chilis vagy kukoricás

mészáros módra: (ha borjúborda) borjúmirigyből, velőből és pirított gombából készített raguval

milánói módon: (gyakran) milánói makarónival körítve; (ha borjúborda) reszelt sajttal kevert zsemlemorzsával panírozva és milánói makarónival körítve; (ha rizs) gombás-sonkás-paradicsomos raguval és reszelt sajttal

Murat-módon: (ha borjúszelet) natúrsütés után fehérboros, vajas, tárkonyos pecsenyelével meghintve és egy szelet sonkával beborítva

normandiai: (rendszerint) almával, almaborral, vagy almapálinkával készült

Orly módon: sörtésztába mártva és kisütve

parasztosan: (rendszerint) szalonnával (+ olykor hagymával, burgonyával)

párizsiasan: lisztbe és felvert tojásba bundázva

pekingi: (ha kínai konyhai irányzat) az édes-savanyú ízek jellemzik

pékné módra: hagymával és burgonyával együttsütve; (olykor) sütőben sütve

Pompadour-módra: (ha bélszínszelet) gombapéppel együtt tojásos burgonyapépbe burkolva és megsütve, barna fűszermártással tálalva

részeges: valamilyen szesszel készült

roastbeef: marhasült

rolád: tekercs

Rossini-módra: libamájjal, szarvasgombával és madeira mártással

Royal módon: (ha bélszínszelet) bearni mártással, szarvasgombával díszítve

rumpsteak: hátszínszelet

Stefánia-módon: főtt tojással töltve

strasbourgi: libamájjal vagy libamájpürével (és gyakran gombával) készült

Szapáry: (ha máj) vesével és velővel

szecsuáni: (ha kínai konyhai irányzat) csípős jellegű

szegedi: (ha gulyás, ha rostélyos) vegyes zöldséggel és csipetkével

Szentgyörgyi-módon: (ha sülthús) hagymán pirított gombával, zöld- és paradicsompaprikával

Széchenyi: (ha rostélyos) szalonnás pörköltlében párolva, zöldpaprikával és paradicsommal, valamint főtt sárgarépával, burgonyával és zöldborsóval gazdagítva; (ha fácán) libamájjal, gombával, vajas-fehérboros-konyakos pecsenyelével, valamint gesztenyepürével körítve; (ha vadhús) tejszínes-sonkás-baromfimájas-tojásos töltelékkel és vörösboros mártással

székely: (rendszerint) savanyú káposztával készült

Sztroganoff-módon: (ha bélszíncsíkok) finomra vágott gyöngyhagymával vajon megpirítva, fűszerezve és tejszínnel beforralva; (ha vadhús) gombával, ecetes uborkával, kaprival és borral készítve

tavasziasan: párolt vegyes zöldséggel

tiszai: (ha halászlé) tészta nélkül készült

tokaji: borral készült

tournedos: bélszínszelet

udvarmester módra: (ha sült) fűszeres vajjal tálalva

vesztfáliai módon: (ha sült) sült sonkával és madeira mártással

Victor Hugo-módra: (ha bélszínszelet) bearni mártással, ajókagyűrűvel díszítve

Villa Franca módon: (ha bélszínszelet) vajban pirított gombával és natúr tojáslepénnyel beborítva, külön madeira mártással; (ha vadhús) gombával, tojással, vörösborral és barnamártással készítve

Wellington-módra: (ha bélszín) gombapéppel leveles tésztában megsütve, s madeira mártással tálalva

Wilson-módra: (ha sonka) előfőzés után szegfűszeggel és karamellel sütve, sherrys-húsleveses mártással tálalva

zóna: kisadag

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.