Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Éttermi Porcelánok * 5 év pótlási garanciával * HORECA QUALITY * minőségben

    

     

Így készülnek az éttermi porcelánok.

A porcelán massza összetétele 50 % kaolin, 25 % földpát és 25 % kvarc. A három alapanyagot vízzel elegyítik és úgynevezett kolloid malomban 63 mikron szemcse méret alá őrlik. A képződött híg vizes oldatot más néven, dob iszapot medencébe ürítik. Ezt a dob iszapot keretes szűrőprésen kipréselik. A szűrő préselés hatására, úgynevezett prés lepények képződnek. A prés lepények 22,5 - 23 % nedvesség tartalmúak. A kapott prés lepényeket a homogén nedvesség eloszlás érdekében pihentető kamrákban tárolják 3 - 4 hétig.

Ez után következik a formázás, mely kétféle módon történik.

Egyrészt a massza lepényeket vákuumprésen bocsátják át, amely levegő mentesíti és homogenizálja a masszát. A vákuumprés szájnyílásainak cseréjével a gyártáshoz szükséges alakú és keresztmetszetű massza tömbök készülnek. Ezekből forgástesteket, kerek tárgyakat, tányérokat, csészéket állítanak elő. A formázógép a terméket gipsz munkaforma és rollerfej egyirányú, de eltérő sebességű forgatása által alakítja ki.

Másrészt a massza lepényekből víz és adalékok hozzáadásával folyamatos keverés mellett öntőiszap készül, mely igen magas 65% szárazanyag tartalmú, tejföl sűrűségű anyag. Öntőiszapból készülnek a leves tálak, mokka és tea kannák, tálak, vázák stb.

Az öntés gipsz öntőformákkal történik. Mintegy 15 perc szívás idő alatt kialakul egy 4 - 5 mm-es falvastagság, az ezzel arányos vízmennyiséget a gipszforma pórusai fogadják be. A falvastagság elérése után a munkaformában lévő iszapot kiöntik a formából, így az visszajut a központi rendszerbe. Szárítás és tisztítás után lépnek a termékek a folyamat következő fázisába.

A minőség ellenőrzésen átesett termékeket kemence kocsira rakják. Mind a gépi formázással mind az öntve formázással készült termékeket első úgynevezett zsengélő égetéssel, 950 - 1 000 C-on hő kezelik és teszik alkalmassá mázazásra.

A termékeket 3 - 4 másodperce a máziszapba merítik, ez alatt vizet szívnak magukba és ezzel egyidejűleg a termékfelületen vékony mázréteg alakul ki. A máz lényegében a terméknek egy üvegszerű szilikáttal történő bevonása, amely a mázas égetés során nyeri el azt a csillogó felületet amit mindannyian szeretünk.

A HORECA minőségű éttermi porcelánok is így készülnek de vastagabb az anyaguk, a tányérok pereme csorbulás ellen védett, a máz összetétele erősebb ezért a felső üvegréteg vastagabb.

Ezek a porcelánok igény szerint színesek is lehetnek.