Barion Pixel

Érdekességek a vágódeszkákról és tisztításuk

2022. 10. 17. 16:26:59
Érdekességek a vágódeszkákról és tisztításuk
Sokszor a legegyszerűbbnek tűnő termék kiválasztása is nagy nehézséget okozhat, ezért összefoglaltuk a legfontosabb információkat a konyhában használt vágólapokról. Méretek, típusok és érdekességek. Tartsanak velünk!

Bármi (beleértve a vágódeszkát is), ami hozzáér a feldolgozandó alapanyaghoz az egy potenciális veszélyforrás és hozzájárulhat az élelmiszer szennyeződéséhez.

Vegyük például, hogy ugyanazt a vágólapot használjuk egy csirkemell és a paradicsom feldolgozásához is, ebben az esetben fennáll a keresztszennyeződés veszélye, ami komoly egészségügyi kockázattal jár. Azt gondolnánk, hogy zöldségek, gyümölcsök esetén nem áll fenn ez a probléma, de ez az elmélet sajnos nem állja meg a helyét, hiszen ezek is hordozhatnak kórokozókat, baktériumokat.

Ha szeretné minimalizálni az élelmiszerek feldolgozásából eredő egészségügyi kockázatot, íme néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani.

Műanyag vs fa vágólap

Nagyon sokáig a legtöbb (ha nem az összes) vágólap fából készült, ennek nyilván praktikus okai voltak, hiszen a műanyagfeldolgozás még nem állt olyan szinten, hogy kivitelezhető legyen. A 20. század végén viszont elég hamar rájöttek, hogy a fa porózussága miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Ezért robbanásszerűen elterjedtek a műanyagból készült vágódeszkák, hiszen sokkal könnyebben tisztíthatóak (és fertőtleníthetőek), ezért lényegesen biztonságosabbak. 

fa vagy műanyag vágólap

Mindezek ellenére a szakértők szerint mégis van olyan eset, amikor használhatóak fából készült vágólapok. Ilyen például a zöldségek, gyümölcsök kockázása vagy a felhasználásra kész ételek szeletelése (pl. sajt, kenyér). Ami nagyon fontos ezekben az esetekben, hogy milyen keménységű fából készül az adott vágólap. Ökölszabályként megállapíthatjuk, hogy minél keményebb a felhasznált fa típusa, annál biztonságosabb a vágólap, hiszen a késsel így sokkal kisebb eséllyel hozunk létre barázdákat, amelyben esetlegesen megtelepedhetnek a baktériumok. Ajánlott fa típusok között szerepel a bükk, esetleg juhar. Természesen ezek a felsorolt példák nem érvényesek HACCP körülmények között, hiszen ott csak a műanyag vágólap a megengedett.

A húsok esetében viszont az álláspont minden szakértő számára egyértelmű: csak műanyag vágólapot ajánlott használni. Miért? Az alkalmazott tisztítás módja miatt.

Vágólapok tisztán tartása, tisztítása

A műanyag és fa vágólapoknak eltérő tulajdonságaik vannak, ezért eltérően kell velük bánni. A műanyag vágólapokat egész nyugodtan betehetjük az ipari vagy háztartási mosogatógépbe így hatékonyan fertőtleníthetjük a magas hőmérsékletű gőzzel (ezért is ajánlott a húsok esetén műanyag vágódeszkát alkalmazni). Fa vágólapok esetén egészen más a helyzet, hiszen a mosogatógép akár egy mosás alatt is tönkre tudja tenni valamint nem mindenki rendelkezik mosogatógéppel. Kézi mosás esetén az alábbiakat ajánljuk:

  • folyóvíz alatt öblítsük le, hogy eltávolítsuk a nagy szennyeződéseket
  • szivaccsal és szappannal alaposan dörzsöljük át a felületet, hogy a felső rétegből eltávolítsunk minden szennyeződést
  • utolsó lépésként pedig fertőtlenítsük a vágólapjainkat. Műanyag és fa vágólapok esetén eltérő fertőtlenítőt kell használni.

Miután végeztünk a vágólapok tisztításával, gondoljuk át, hogy mi érintkezett még a vágólappal a tisztítás során. Sokan nem gondolnák de pl. a szivacs egy potenciális veszélyforrás, amennyiben nem tartjuk kellően tisztán valamint nem cseréljük időközönként. 

Utolsó lépésként szeretnénk felhívni a figyelmet a szárítás fontosságára. Lehet, hogy mindent helyesen csináltunk, de ha az utolsó lépést elrontjuk, akkor sajnos minden eddigi munkánk hiábavaló volt. Jól szellőző helyen szárítsuk és soha ne érintkezzen két vágólap egymással, mert a lassú száradás a gomba/baktériumok melegágya.

Fun fact: a hentesek régen sót tettek a hústőkére a kellemetlen a szagok miatt és csak később jöttek rá, hogy a só kiszívta a nedvességet a fából és megakadályozta a bakteriális szennyeződéseket, ami a szagot okozta.

Mikor kell lecserélni a vágódeszkát?

Van egy pont a vágólapok életében, amikor már nem elegendő egy alapos tisztítás. Sok használat után, ha láthatóan sok barázda alakul ki, esetleg egy mélyedést is feldedezünk, abban az esetben mindenképpen le kell cserélnünk a vágólapunkat. Szerencsére ez az állítás csak a fa vágódeszkák esetében állja meg a helyét, hiszen a műanyag vágólapok esetében egy vágólap karbantartó gyalu segítségével pár mozdulattal újjá varázsolhatjuk régi deszkánkat. A felső 1-2 mm eltávolítása után ismét teljes értékűen és kockázatmentesen használhatjuk. Ez a folyamat egy 2,5 cm-es vastagságú színes vágólap esetében akár 2-3 x is megismételhető, így igazán gazdaságos a használata.

vágólap gyalu

Milyen vágólapot válasszak?

Most már, hogy tudjuk, hogy mik az előnyei és hátrányai a műanyag és fa vágódeszkáknak, felmerül a kérdés, hogy melyik a számomra a megfelelő? Azt lehet mondani, hogy professzionális felhasználás esetén (étterem, szálloda, kávézó, cukrászda, stb.) egyértelműen a HACCP biztos műanyag vágólapok az ajánlottak. Otthoni használatra esetleg bárpultba használhatóak a bükkfából készült vágólapok is.

A színek jelentősége

Biztosan Önnek is feltűnt már, hogy a vágólapok nagyon sok féle színben érhetőek el, de ennél a terméknél nem a divat okozza ezt a sokszínűséget. Ahogyan korábban már volt szó róla a különböző alapanyagok, különböző vágólapokat kívánnak. Hogyan lehetne megkülönböztetni a legegyszerűbben egy nagy konyhán 7 különböző deszkát? Természetesen úgy, hogy különböző színűeket használunk!

Mire használhatóak a különböző színek?

  • Piros színű - nyers húsoknak,
  • Sárga színű - főtt húsoknak,
  • Zöld színű - zöldségféléknek,
  • Barna színű - földes áruknak,
  • Fehér színű - kenyérnek, süteményeknek, sajtoknak,
  • Kék színű - halaknak, tenger gyümölcseinek,
  • Lila színű - pedig az allergéneknek,

Vágólap méretek

Egy jól megválasztott vágólap méret nagyban meg tudja könnyíteni a mindennapi konyhai munkát. Minden esetben vegyük figyelembe, hogy mit fogunk rajta vágni valamint a rendelkezésre álló hellyel is számoljunk. A leggyakoribb méretek az alábbiak: 40 x 30 cm, 50 x 30 cm, 60 x 40 cm. Fontos szempont lehet a kiválasztásnál még a kiegészítő plusz funkciók is. Ilyenek például: az ütköző fül, a húslé elvezető járat esetleg a tapadókorong a vágólap négy sarkán.

vágólap szett

Konklúzió

Jól látszik, hogy egy ilyen egyszerűnek tűnő konyhai eszköz kiválasztása is komoly körültekintést igényel. Egy rosszul kiválasztott vágólap rengeteg kellemetlenséget tud okozni: elgörbül, eltörik esetleg elcsúszik a munkafelületen miközben dolgoznánk rajta. Ez mind-mind olyan bosszúság, amelyre senki sem vágyik, ezért bátran ajánljuk az általunk forgalmazott Contacto vágólapokat, amelyek minden professzionális követelménynek megfelelnek.

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.