A pohár egy olyan ivóedény, melyet régen agyagból vagy fából készítettek, később elefántcsontból, nemes fémekből ónból, ezüstből, aranyból. Majd a XVI. század óta művészien kidolgozott üvegből, napjainkban pedig sokszor műanyagból.
Az üveggyártás kezdetéről több legenda is szól. Plinius szerint a föníciaiak fedezték fel egy szerencsés véletlen folytán, amikor a szódát szállító hajósok a vihar elől partra szálltak, és tüzet gyújtottak. Az edényeiket szódadarabokkal támasztották alá, és a szóda a parti homokkal üveggé olvadt.
A Római Birodalomban Augustus idején indult nagy fejlődésnek az üveggyártás. Az első üveghutát Cumae és Liternum között egyiptomi mesterek alapították. A rómaiak az üveget mindig ugyanabból a három alapanyagból, kvarchomokból, natúr szódából és mészkőből állították elő. Az ehhez szükséges szódát a Nílus delta szikes területeiről, főleg a Nátron-völgyből szerezték be később erről a völgyről kapta nevét a nátrium. A Nyugat római Birodalom bukásával bukott az európai üvegművészet is. Csak három központ mentette át a középkorba az üvegkészítés titkait Bizánc a Rajna-vidék és Velence.
A velencei üveg nemcsak a díszüveg gyártásában nyitott új korszakot, de a táblaüvegében is. A ragyogó fényű, víztiszta üvegből nagyszerű tükröket készítettek. Márványlapra ólomlemezt helyeztek, és higanyt öntöttek rá. Az így kialakuló amalgámra szorították rá a sima üveglapot, aminek felületét az amalgám hajszálvékony, ezüstfénnyel tükröző réteggel vonta be. Idővel az ólmot kiszorította a drágább nem mérgező ezüst. A középkor végére a muránói tükör ára az aranyéval vetekedett.
Ezzel párhuzamosan fejlődött az üveg poharak előállítása míg elérünk napjainkig mikor már titániumot, műgyantát és egyéb más ipari titkot kevernek az üveghez, hogy minél tisztább és csillogóbb legyen.
Még egy fontos gondolat a poharakról mielőtt tovább lépnénk, ez pedig nem más mint a temperálás.
De mi is a temperálás?
Ez egy speciális hő görbével előállított edzési folyamat amit temperáló kemencében végeznek el, ezek nagy 30-40 méret hosszú kemencék, amivel az üveg poharat először feszültség mentesítik majd a töréssel, csorbulással szemben ellenállóbbá teszik. Vannak üveggyárak ( név nélkül ) akiknek nincs is temperáló kemencéjük és van olyan gyár is aki minden egyes poharát temperálja most névvel, ez az Amerikai Libbey üveggyár.
A különböző italok fogyasztásához különböző formájú, méretű, falvastagságú poharakat használunk egyszerűen azért mert az italok íze, aromája, élvezeti értéke így érhető el maximálisan.
Most lássuk a poharak fajtáit, a teljesség igénye nélkül és a, b, c, sorrendben haladunk.
A magas alkoholtartalmú italok pohara általában kisebb méretű a kupica általában 0,3-0,5 dl űrtartalmú vagy, hogy EU konformok legyünk 0,2-0,4 dl henger alakú pohárka, ebből főleg pálinkát, vodkát, vagy más igen tömény italt szervíroznak. Kivétel ha a látvány vagy az aroma miatt nagy kehelybe töltik ugyanazt a kevéske mennyiséget. Ilyen italok a Barndyk, Whiksyk, ezektől kisebb de a shottostól nagyobb méretűek a higított italok poharai mint például az Abszint vagy az Ouzo stb.
Borospoharakból sok féle kapható attól függően, hogy fehér, vörös vagy desszert borokhoz használjuk azokat. Méretben legkisebb a desszertboros majd a fehér boros és végül a vörösboros pohár. Extrém esetben egy nagy méretű vörösboros kehely akár 7-8 dl-es lehet azaz egy egész üvegbor is beleférne. De ezt nem töltjük bele, a nagy méretre a dekantálás miatt van szükség, ami az esetleges palack gázok kiszellőztetése.
A whiskys pohár méretű már nagyobb 1-1,5 deciliteres. Szintén henger alakú a vizes pohár is, ami 2 vagy 3 dl szokott lenni, és az üdítőket is ilyen jellegű pohárból szokás inni.
A borospohár is lehet henger alakú, 1-1,5 dl-es, viszont abból inkább az asztali, vagy házi borokat szokás inni. A drága, minőségi borokat általában “megtisztelik” egy kehely alakú pohárral. A fehér boroknak vékonyabb falú, a vörös boroknak vastagabb falú pohár illik. A pezsgős pohár általában hosszú vékony kehely alakú, de létezik laposabb, széles kelyhű pezsgős pohár is.
A söröket tradicionálisan füles korsóban szervírozzák, de elterjedt az alacsony talpú sörös kehely is. Ezek űrtartalma 3 illetve 5 dl szokott lenni. A nagy sörivó vidékeken 1 literes, vagy akár nagyobb a korsó mérete.
Söröspohár
A klasszikus söröskorsó mellett a változatos formájú talpas, talpatlan, flőte-, vagy tulipánszerű pohárból is kínálják. Nemcsak sörök, de sörkoktélok is szervírozhatók bennük. A pilseni sörhöz sörös kehely, a kölni sörhöz hosszú söröspohár dukál.
Pezsgős Flute pohár
Talpas, magas és keskeny. A hosszúkás kehelyben hosszú ideig gyöngyözik a szénsav. Leginkább pezsgőkhöz vagy pezsgős koktélokhoz használatos.
Rétegezett italok pohara . Pousse-cafés pohár
Talpas pohár, hosszúkás, keskeny fejjel, mely kissé hengeres benyomást kelt. Ebben a típusú kehelyben jól mutatnak a különböző színű italokból rétegzett koktélok. Magas egyenletesen keskeny kialakítás miatt ezzel könnyebb rétegezett italokat készíteni, bár az öblösödő poharakban sem lehetetlen.
Savanyú……Sour pohár
A borospohár és a flőte közötti átmenet a sour. Az ún. pezsgőborok ideális pohara. Hosszú, keskeny fejjel rendelkezik. A kehely alsó része enyhén öblös, felfelé pedig határozottan szűkül.
Ballon pohár
Nagy méretű és űrtartalmú, öblös és vékony falú. Használatos borhoz, hosszú italokhoz, crustákhoz, valamint sok tört jéggel készült koktélokhoz is.
Brandy-s pohár
Öblös, vékony falú és határozottan szűkülő szájú. Ha tenyérben melengetjük, jobban kiteljesedik a konyakfélék illata és aromája.
Likőrös pohár
Általában talpasak, legfeljebb középmagasak, de a kehely formája sokféle lehet: hordó, flőte, de akár tulipán alakú is. Felhasználásukat méretük határozza meg: főként olyan röviditalokhoz használatosak, amelyek nem igényelnek díszítést.
Grappás pohár
A kehely alul kiöblösödik, és egy szűkebb hengerben folytatódik. Pálinkákat vagy likőröket kínálhatunk benne. A kehely formája segít kiteljesíteni a pálinka zamatát.
Snapszos pohár
Talp nélküli, alacsony és kicsi az űrtartalma. A “férfias” röviditalok kínálója.
Indro shotos, snapszos pohár 50 cc
Old fashioned pohár
Talp nélküliek, kimondottan vastag fenékkel. Fala vékony, alacsony és általában széles. Whisky-t és 5-15 cl-es koktélokat fogyaszthatunk belőle, jégkockával és díszítéssel.
Tumbler pohár
Általában talp nélküliek, de létezik rövid szárú, zömök verzió is. Mindkét fajta tumbler henger alakú. 10-15 cl-nél hosszabb italokat is kínálhatunk bennük jégkockával és gyümölcsdarabokkal.
Boros poharak
A konyhai méréseknél használunk 1 dl-es és 2 dl-es poharakat is.
Boros karaff
Ez egy bor felszolgálására használatos kancsószerű borkiöntő, általában 1 l-esek, vagy kicsit nagyobbak.
Vörösboros pohár
Ezek általában talpas poharak, méretük 145 ml — 650 ml ig változó. A vörösboros kehely zárt tulipán formájú, hosszú nyelű. A rozéborokhoz és rizlingekhez kifelé hajló peremű, tulipánformájú kehely illik. Akár koktélt vagy bármilyen hideg italt is kínálhatunk bennük. A vörösbor bukéja csak a megfelelő pohárban bontakozik ki!
Gála burgundi vörösboros pohár 380 cc
Vörösboros ballon
Ezek is talpas poharak, de öblösebbek a vörösboros poharaknál.
Fehérboros pohár
Talpas poharak, kevésbé öblösek, 100 ml — 650 ml ig változó méretűek.
Fehérboros kehely
A fehérboros kehely általában kisebb és hosszúkásabb, mint a vörösboros, talpas poharak, kevésbé öblösek, méretük 230 — 350 ml-esek.
Desszertboros pohár
A borospoharak családjában a desszertboros a legkisebb méretű, alakjuk gyakran hasonlít a likőröspohárhoz, kisméretű talpaspoharak, 230 ml-esek.
Cocktailos pohár
Számtalan változata ismert, de közös jellemzőjük, hogy talpasak, magasak, vékony falúak és széles kehellyel rendelkeznek. A koktélok a kehely szélességéből adódóan jól díszíthetők. 5-8 cl-es koktélokhoz a legideálisabb, jég hozzáadása nélkül.
Gála tulipán koktél pohár 420 cc
Longdrinkes pohár
Alakja hengeres enyhe hordóforma, vagy teljesen egyenes falú, de a sokszögletes poharak is ebbe a családba tartoznak. Nevéből is kiderül, hogy hosszabb italok szervírozására alkalmas.
Collinos pohár
Hasonló a longdrinkes pohárhoz, azzal a különbséggel, hogy alakja felfelé egyenletesen bővül. A benne szervírozott italok a kehelyforma miatt kiválóan díszíthetőek, jégkockával kínálhatóak.
Füles pohár
Talpas vagy talp nélküli, de egy bizonyos: tágas, széles szájú és hőálló. Forró italok és bólék szervírozására alkalmas pohárfajta.
Ceylon cappuccino-s füles pohár 335 cc
Whiskys pohár
Vastagtalpú, felfelé szélesedő, vagy egyenes oldalú pohár 195 — 360 ml.
Tulipe whiskys pohár
Vastag talpú, felfelé szélesedő, öblös, felső peremrésze kihajló kb: 370 ml
Duplafalú poharak
Forró italok (kávé, tea, forralt bor stb.) felszolgálására használják, a dupla fala miatt nem égeti a kezet és lassabban hűl ki az ital benne.
Sake pohár
A sake (szaké) a japánok rizspálinkája alkohol tartalma elég gyenge, melyet porcelán kancsóba töltenek és porcelán fül nélküli pohárból isszák. A japán szaké szett 4 kis porcelán pohárból és egy kis kancsóból áll. (nem 6 személyes, de az ára az!)
Stampedli
A stampedli 3 cl-es (talpas) pálinkáspohár. Kupica. A szó német eredetű: Stamperl; a mozsárütőhöz hasonló külső alakjáról kapta a nevét. Az angolban: whisky tot, shot glass.
Senior shot-os, pálinkás pohár 60 cc, mérték jellel is
Törhetetlen pohár
Jellemzően menzákon, közétkeztetésben valamint idős otthonokban használják. Ár/érték arányuk kiváló és gyakorlatilag normál használat mellett törhetetlenek.
Cortina, törhetetlen polikarbonátból készült pohár 250 cc * MÉRSÉKELTEN HŐÁLLÓ *