MELYIK A SZÁMODRA MEGFELELŐ ANYAGÚ KEVERŐTÁL?
Egy keverőtál minden konyha alap kelléke legyen az otthoni vagy vendéglátóipari használatra. Bármilyen okból ha szükséged van egy keverőtálra, és vásárolni szeretnél, előbb nézzük meg mi számodra a legmegfelelőbb. Három fő kategória van üveg, acél és műanyag. Mind a háromnak meg vannak az előnyei és hátrányai.
ROZSDAMENTES ACÉL
Általában a rozsdamentes acél keverőtálakat sütési előkészítés pl. kenyér dagasztása vagy akár saláta, tészta és dresszingek készítésére használjuk.
Ahogy az már ismeretes, a rozsdamentes acél keverőtálak széles körben használhatóak akár otthoni és vendéglátóipari célokra, strapabírása és variálhatósága miatt.
Használható-e az acél mikrohullámú sütőben?
Legtöbb esetben nem használhatóak. A fémből készült keverőtálak mikróban való használata komoly károkat okozhat a mikróban és tűzveszélyes is lehet. Vannak a piacon olyan fém keverőtálak amiket „lehet” mikróban használni – legalábbis így reklámozzák – de mégis tanácsos ennek kerülése.
Hőállóak-e?
Egyik előnyös tulajdonsága az acél keverőtálaknak, hogy bizonyos szintig hőállóak. Tökéletes pl. csokoládé olvasztásra forró gőz fölött. Mindig legyünk óvatosak, hogy hevítésnél ne égessük meg magunkat, mivel ez a fajta keverőtál vezeti a hőt és átforrósodik. Az acél keverőtálak tökéletes választás ipari felhasználásra is a strapabírásuk és széles körű felhasználásuk miatt. Sok acéltál alkalmas sütésre de győződjünk meg róla a gyártói leírásban.
Mikor ne használjunk acél keverőtálakat?
Felhasználási területe nagyban függ a fém fajtájától. A réz tál és a rozsdamentes tál különbözően fog reagálni használat során. Általánosságba véve a rozsdamentes acél keverőtálak az ételek elkészítésére használhatóak, de nem javasolt savas, pl. ecetes vagy citromos ételek tárolására, mert megváltoztathatja annak ízét és textúráját. Ahogy már azt korábban említettük, mikrohullámú sütőben nem ajánlott a használatuk.
Jobbak az acél keverőtálak a műanyagnál?
Ez teljesen a felhasználási igénytől függ. Az acél keverőtálak alkalmasabbak olyan felhasználási területen mint pl. cukrászat vagy pékség, ahol sok tojással dolgoznak mivel abban jobban fel lehet verni a habot. Jó tisztíthatóságuk miatt kiváló választás vendéglátóipari egységek, és nagy forgalmú konyhák számára. A műanyagnak is meg vannak az előnyei, könnyű súlya és jó ára miatt.
MŰANYAG KEVERŐTÁLAK
A műanyag keverőtálak leginkább az otthoni használatban elterjedtebbek, egyszerűségük és könnyű használatuk miatt. Otthoni használata könnyűvé teszi a sütés-főzést, egyszerű tárolni őket, és még az áruk is kedvező.
Használhatóak-e mikrohullámú sütőben?
Legtöbbször igen, de mindig győződjünk meg erről a gyártói leírásban, hogy olyan anyagból készült ami nem fog megolvadni használat során, és nem fogja roncsolni sem a mikrohullámú sütőt sem a benne melegített ételt.
Használhatóak-e könnyű tészták, habok készítésére?
Általánosságban biztonsággal használhatók erre a célra.
Az acéllal ellentétben a savas anyagok pl. a citromlé nem okoz bennük kárt. Tartsuk szem előtt, hogy a zsírosabb dolgok feltapadnak a műanyag keverőtál falára és így nehezebb akár egy kemény tojáshabot felverni. Ezért van az, hogy a legtöbb habverő gép acél keverőtállal van ellátva.
Kijelenthetjük, hogy a műanyag keverőtálak otthoni használatra megfelelőek.
Jobbak-e a műanyag keverőtálak az üveg keverőtálaknál?
A műanyag keverőtálak otthoni használatra jobbak mint az üveg. Olcsóbbak és nem kell félnünk attól, hogy ha véletlen leejtjük akkor szét fog törni. Az üveg jobb sütési előkészületekhez, és kellő odafigyelés mellett tovább használható.
ÜVEG KEVERŐTÁLAK
Az üveg keverőtálak a legnagyobb sűrűségűek így nehezebbek az acélnál és műanyagnál. Népszerűbbek az otthonokban mint a vendéglátó egységekben, stabilan használhatók keverésre. A nagyobb súlya miatt nem mozdul el használat közben. A hátránya viszont az, hogy törékeny így vigyáznunk kell nehogy elejtsük vagy erősen hozzá koccintsuk kemény felületekhez.
Mikrózhatóak-e?
Igen, az üveg keverőtálak hőállóak, mikróban jól használhatóak. Hátrányuk, hogy átforrósodhatnak, ezért óvatosan vegyük ki őket. Sütni is lehet bennük viszont nem mindegyik használható tűzhelyen. Hőállósága miatt tökéletes akár csokoládé olvasztásra forró gőz fölött, otthoni vagy vendéglátóipari körülmények között is.
Bírják-e a sütőben sütést?
Igen, ha a tál fokozatosan van melegítve és nem egy ponton pl. gáztűzhely.
Lehet-e sütni Simax üveg tálakban?
A Simax tálak sütésre vannak kifejlesztve így biztonságosan használhatók a sütőben. Sőt, vannak kifejezetten Simax tálakra kifejlesztett receptek is, hogy minden hobbi sütögető szabadjára engedhesse a benne rejlő péket, cukrászt.
Jobb-e a rozsdamentes acél keverőtál mint az üveg keverőtál?
Ez teljesen igénytől függ. Mindkettő könnyen tisztítható, szép fényes felületük a tisztaságot tükrözi. Viszont, vendéglátó célokra alkalmasabb az acél, könnyebb súlya, strapabírása és biztonságossága lévén.