A mai cikkünkben azt fogjuk körüljárni, hogy milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a vendéglátó egységünkben használt evőeszközöket.
Az éttermi evőeszközök kiválasztása nem bonyolult feladat, de könnyen hibába eshetünk, ha nem vagyunk kellőképpen körültekintőek.
TARTALOMJEGYZÉK
1., Az evőeszköz igazodjon a kínálathoz
2., Minőségből mennyiséget!
3., Mindig a legjobb minőség
4., A konyha lelke a Séf
5., Fontolja meg a témáját
6., Funkcionalitás és praktikusság
7., A legkisebbnek a legjobbat!
8., Tegye próbára!
Íme néhány tipp, amelyek segítenek megtalálni a tökéletes evőeszközt
1., AZ EVŐESZKÖZ IGAZODJON A KÍNÁLATHOZ
Nem mindegy, hogy egy Michelin csillagos helyhez vagy egy svéd asztalos büféhez keresünk evőeszközt. Egy dologban azonban megegyeznek: minden étteremnek szüksége lesz villára, kanálra és késre az étkezéshez.
Viszont vannak speciális eszközök, mint például csigavilla, osztrigakés, melyeket csak az ennek megfelelő helyek fognak keresni és használni. Ezért az első lépés a megfelelő evőeszközök kiválasztásánál az, hogy időt szakítson az étlap elkészítésére és csak ezt követően kezdjen bele a tökéletes éttermi evőeszköz felkutatásába.
2., MINŐSÉGBŐL MENNYISÉGET!
Egy étterem felszerelése és berendezése igazán költséges befektetés. A jelentős kiadások mellett az evőeszközök beszerzése apróságnak tűnhet, amelyet akár olcsón is megvásárolhat. Azonban néhány forint megtakarítás itt hosszabb távon többe kerülhet. Kulcsfontosságú, hogy jó minőségű és tartós evőeszközöket vásároljunk, különben bosszúsággal járhat, hogy gyakrabban le kell cserélni az olcsó és rossz minőségű evőeszközöket. Sajnos az evőeszközök idővel veszítenek csillogásukból és a nem megfelelő tárolás/tisztítás mellett frissítésre szorulnak. Ez a probléma megoldható ipari polírozógép használatával, mely a használatból eredendő karcokat elsimítja, viszont hosszú távon sajnos ez sem megoldás.
3., MINDIG A LEGJOBB MINŐSÉG
Az étteremben lévő asztalok száma és azok mérete határozza meg, hogy hány tányérra, edényre, kanálra, késre és villára lesz szükség.. Fontos, hogy a megfelelő mennyiség fölött legyen mindig tartalékban extra evőeszköz, rendkívüli esetekre, vészhelyzetekre és csúcsidőre.
Alapvető, hogy legyen nagyváltás, ami az evőkés, evővilla és evőkanálból áll. Ehhez csatlakozik a kisváltás, mely a desszertekhez való terítéshez szükséges. Ezek mellett természetesen kéznél kell legyen a mokkás és teáskanál is.
4., A KONYHA LELKE A SÉF
Ha konyhai eszközöket vásárol, ajánlott, hogy konzultáljon szakácsaival. Egy rutinos, tapasztalt szakács igazi kincs a háznál. Kisujjból meg tudja mondani mi az, ami nélkül lehetetlen elkezdeni egy napot a konyhában és az étteremben. Általa kaphatja meg a legjobb éttermi evőeszköz tippeket is. Például egy konyhai kés vásárlásakor érdemes figyelembe venni a kés méretét és penge típusát. Ugyanígy az evőeszközkészletek esetében is Ő fogja tudni, hogy milyen stílusú evőeszköre van szüksége az étteremnek, hiszen egy steakhouse-ban nem használhatunk minimalista, filigrán evőeszközöket, oda egy lényegesen robosztusabb felépítésre van szükség valamint a kés éle is központi szerepet kap.
5., FONTOLJA MEG A TÉMÁJÁT
Az étterem témája jelentős szerepet játszik az evőeszközök kiválasztásában. Evőeszközkészlete sokat elárul az éttermének stílusáról. Szinkronban kell lennie a bútorokkal, dekorral és a stílussal melyet képvisel. Minden vendéglátóhely alappillére az evőeszköz. Amikor betérünk egy étterembe, kávézóba és elfoglaljuk a helyünket, az első tevékenységek közé tartozik az evőeszközök megtekintése. Sokszor ez nem is tudatos cselekvés, mindössze időkitöltés, míg várjuk a rendelésünket. Az emberek szeretik megemelni az evőeszközt, érezni a súlyát, melyből egyből lehet következtetni a minőségére. Megnézzük a felületét, végig simítjuk az esetleges dekort benne. A hely megítélése ilyen apró dolgokon is múlhat. Mindannyian jobb érzéssel étkezünk egy szép, tiszta és jó minőségű kanállal, mintsem egy kopott agyonhasznált darabbal. A hölgyek esetében egy szépen karbantartott késen titkon megleshetik, hogy megfelelő-e a smink és hajbeállítás.
Bárki, aki elég régóta dolgozik az étteremben, tudja, milyen fontos a megfelelő evőeszközök vásárlása. Kezdetben úgy tűnhet, hogy ez nem nagy ügy, de létfontosságú dolog, amely óriási változást hozhat a hely benyomásában.
6., FUNKCIONALITÁS ÉS PRAKTIKUSSÁG
További igen fontos éttermi evőeszköz tippek közé tartozik a termék funkcionalitása és praktikussága. Evőeszközök vásárlásakor érdemes feltenni magunknak ezeket a kérdéseket – Mennyire kényelmes a használata? Komfortos kézben tartani? Könnyen tisztítható? Meggyőző a súlya? Tartós darab?
A Baguette Gastro egy általunk forgalmazott vezető evőeszköz termékcsalád. Több magas színvonalú étterem és hotel használja a mindennapokban ezt a termékcsaládot, így már lehet hogy Ön is találkozott vele. Fontos a megfelelő anyagvastagság, ami a súlyt képzi. E család esetében az evőkés különösen magas súlyt kapott, 120 gramm, csoporttársaitól eltérően. Egy átlagos evőkés kb. 80 grammos, króm-nikkel nyéllel, acél pengével készül.
Ugyanilyen fontos azonban megtalálni a megfelelő egyensúlyt a termék stílusa és tartóssága között. A rozsdamentes acél általában könnyen tisztítható és karbantartható.
7., A LEGKISEBBNEK A LEGJOBBAT
Legtöbb esetben a felnőttek számára kiválasztott evőeszközök nem megfelelőek a gyermekek számára.
Nehezíti az étkezésüket a súlya és a hossza. Érdemes felkészülni részükre a megfelelő eszközzel. A gyermek evőeszközkészletek jelentősen kisebbek és könnyebbek felnőtt társaiktól. Egy boldogan evő gyermeknél nincs jobb látvány. Raktárunkban folyamatosan elérhető, a kifejezetten gyerekek számára gyártott, svájci minőségű, Sola Swiss 755 Elite Ganz Matt gyermek evőeszközcsalád készlet.
8., TEGYE PRÓBÁRA
Megvásárlás előtt próbálja ki Ön is a kiválasztott terméket. Saját bőrén érezze, hogy megfelelő lesz-e, kényelmes-e a használatuk. Amennyiben pozitívan értékeli a felszereléseit, valós képet kaphat arról, milyen élményben lesz része az ügyfeleinek az evőeszközök használata során.
Remélhetőleg cikkünket hasznosnak ítélte meg, bármilyen további kérdése merülne fel, amelyre cikkünk nem tért ki, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink bármelyikén.
Teljes kínálatunkat itt találja: Éttermi evőeszközök