Hunnia Kristály Kft. Webáruház

A VENDÉGLÁTÓ ELLÁTÓ, ALAPÍTVA 1994-ben

Budapest 06-1-244-8064 Mobil: 20/ 569-9165 * * Debrecen 52/ 474-368, Mobil: 20/ 222-4405
Levél küldése ide: info@hunniakristaly.hu
0 termék - 0 Ft

******Cégünk nagykereskedés, ezért gyűjtő csomagolást nem bontunk meg. ******

Az általunk forgalomba hozott termékek HORECA minőségűek. Kiszolgálás csak adószámmal rendelkező intézményeknek, vállalkozásoknak lehetséges.
Nagykonyhai edények * Rozsdamentes nemes acélból * Alumíniumból * Rézből


Válasszon az alkaterógiák közül

A nagykonyhai edényekről röviden.

Miben különböznek a vendéglátóipari célra tervezett és gyártott nagy konyhai edények az otthon is használt fazekaktól, lábasoktól, serpenyőktől? Elsőre rátekintésre a méretek közötti eltérés a legnyilvánvalóbb, hiszen a háztartásunkban  nem használunk 50-100 literes edényeket. Jobban megvizsgálva a kérdést rá ébredhetünk a nyilvánvaló differenciákra.

  • Mik is ezek?

Az egyik legfontosabb a biztonság. Ezeknek az edényeknek a fül rögzítése nem hasonlítható össze a háztartási megoldásokkal. Nemzetközi szabvány szerint minden edény fülének annyi súlyt kell elbírnia, mint az űrmértékének a két és félszerese. A következő legfontosabb eltérés a háztartási és nagy konyhai edény között (melyeket vendéglátó-ipari célra terveztek és gyártanak) a tartósság. A 2200-as vagy a 2100-as és a 2000-es szériák például a gyártó (a Németországi Contacto GmbH, kinek weblapja ITT érhető el: http://contacto.de/produkte.aspx?Kat=3094) 10 év cseregaranciát vállal. Csak gondoljuk bele, hogy tíz év alatt mi minden történik egy fazékkal, lábassal, serpenyővel, forralóval a nagykonyhán. Hányszor kerül a tűzhelyre és készült benne valami finomság. Ilyen hosszú idő alatt vajon hányszor hevítik fel és hűtik le. A tíz év alatt hányszor ejtik le az edényt, hányszor ütődik neki valaminek (a horpadásra nincs garancia) és hányszor mossák el. Jelentős különbség a szendvicstalp összetételében is mutatkozik. A háztartási edények is, melyek 18/10-es rozsdamentes acélból készülnek, természetesen szendvicstalpat kapnak (másképpen nem igazán lehetne főzni benne) de a nagykonyhai edények ezen felül indukciós tűzhelyeken is használhatók, tehát annak ellenére, hogy a nagykonyhai edények 18/10-es króm-nikkel ötvözetből készülnek mágnesezhetők. Ez ugyan ellentmond a fizika törvényeinek, mert csak a vasat lehet mágnesezni (ami szükséges az indukciós tűzhely használatához) de egy ügyes gyártási trükkel a szendvics talpba több réteg vasreszelék elhelyezésével elérhető a kívánt hatás. A fenti rövid áttekintéssel nyilvánvalóvá válik mindenki számára, hogy a vendéglátóipari célra gyártott nagykonyhai edények és az otthon használt edények között valóban jelentős a különbség.
Ha többet szeretne tudni az indukciós főzőlapokról, részletes ismertetőt talál web áruházunkban a 2200-as szériájú nagy konyhai edények bemutatásánál.

De mi is az az indukciós főzőlap?

Az indukciós főzőlapoknál egy elektromágnest helyeznek a főző felület alá. Mikor a váltó áram átmegy ezen az elektromágnesen, akkor egy gyorsan változó mágneses mező keletkezik. Ha e felé egy nagy konyhai edényt helyeznek, akkor elektromos áram keletkezik a mágnesben az edényben ellenállás hő keletkezik. A hagyományos, például kerámia lapokkal ellentétben a melegítés önmagában az edényben történik, és nem az alatta lévő lapon. Emiatt kevesebb a hő vesztesség. Amiatt, hogy nem a főzőlap, hanem az edény belseje melegedik, a főzőlap sem melegszik fel legalább is nem túlzottan, csak annyira, amennyi hőt az edény közvetít. Az éttermekben dolgozó szakácsok kedvelik az ilyen főzőlapokat mert jobban lehet ellenőrizni a nagy konyhai edényben keletkezett hőt. Az indukciós lapok által generált hőfokot gyorsan lehet változtatni mágneses mező teljesítményét kell csupán módosítani ehhez. Ennek köszönhetően a nagy-konyhai edényben keletkező hő fok szinte azonnal változik. Amint már említettem, az indukciós lapok esetében kevés hő vész el, vagyis a főzőlap nagyon hatékony. Emiatt rövidebb ideig kell főzni, kevesebb áramot használ a főzőlap. A szakirodalom szerint a hagyományos elektromos főzőlapok hatékonysága 50% -os, az indukciósé 80 %-os hagyományos gáztűzhelyeké pedig 30 %. Az indukciós lapok egyedüli hátránya, hogy csak mágnesezhető, vasat tartalmazó edénnyel lehet őket használni. A főzőlaphoz vásárláskor kérjünk vagy vigyünk magunkkal  egy mágnest is, ha az az edény aljára tapad, akkor használható az indukciós főző lapon, ha nem, akkor nem használható. Az alumínium, réz, kerámia vagy üvegedényekkel nem használható. A vas, acél, rozsdamentes acél elvileg megfelel  a mágneses teszt elárulja. Ezért készítik a nagy konyhai edényeket olyan szendvics talppal melyek vasat tartalmaznak.