Hunnia Kristály Kft. Webáruháza

A VENDÉGLÁTÓ ELLÁTÓ, ALAPÍTVA 1994-ben

0 termék - 0 Ft

Cégünk nagykereskedés, ezért gyűjtő csomagolást nem bontunk meg.  Az általunk forgalomba hozott termékek HORECA QUALITY minőségűek. Kiszolgálás csak adószámmal rendelkező intézményeknek, vállalkozásoknak lehetséges.
Nagykonyhai edények * Rozsdamentes nemes acélból * Alumíniumból * Rézből


Válasszon az alkaterógiák közül

A nagykonyhai edényekről röviden.

Miben különböznek a vendéglátóipari célra tervezett és gyártott nagy konyhai edények az otthon is használt fazekaktól, lábasoktól, serpenyőktől? Elsőre rátekintésre a méretek közötti eltérés a legnyilvánvalóbb, hiszen a háztartásunkban  nem használunk 50-100 literes edényeket. Jobban megvizsgálva a kérdést rá ébredhetünk a nyilvánvaló differenciákra.

Mik is ezek?

Az egyik legfontosabb a biztonság. Ezeknek az edényeknek a fül rögzítése nem hasonlítható össze a háztartási megoldásokkal. Nemzetközi szabvány szerint minden edény fülének annyi súlyt kell elbírnia, mint az űrmértékének a két és félszerese. A következő legfontosabb eltérés a háztartási és nagy konyhai edény között (melyeket vendéglátó-ipari célra terveztek és gyártanak) a tartósság. A 2200-as vagy a 2100-as és a 2000-es szériák például a gyártó (a Németországi Contacto GmbH, kinek weblapja ITT érhető el: http://contacto.de/produkte.aspx?Kat=3094) 10 év cseregaranciát vállal. Csak gondoljuk bele, hogy tíz év alatt mi minden történik egy fazékkal, lábassal, serpenyővel, forralóval a nagykonyhán. Hányszor kerül a tűzhelyre és készült benne valami finomság. Ilyen hosszú idő alatt vajon hányszor hevítik fel és hűtik le. A tíz év alatt hányszor ejtik le az edényt, hányszor ütődik neki valaminek (a horpadásra nincs garancia) és hányszor mossák el. Jelentős különbség a szendvicstalp összetételében is mutatkozik. A háztartási edények is, melyek 18/10-es rozsdamentes acélból készülnek, természetesen szendvicstalpat kapnak (másképpen nem igazán lehetne főzni benne) de a nagykonyhai edények ezen felül indukciós tűzhelyeken is használhatók, tehát annak ellenére, hogy a nagykonyhai edények 18/10-es króm-nikkel ötvözetből készülnek mágnesezhetők. Ez ugyan ellentmond a fizika törvényeinek, mert csak a vasat lehet mágnesezni (ami szükséges az indukciós tűzhely használatához) de egy ügyes gyártási trükkel a szendvics talpba több réteg vasreszelék elhelyezésével elérhető a kívánt hatás. A fenti rövid áttekintéssel nyilvánvalóvá válik mindenki számára, hogy a vendéglátóipari célra gyártott nagykonyhai edények és az otthon használt edények között valóban jelentős a különbség.

Ha többet szeretne tudni az indukciós főzőlapokról, részletes ismertetőt talál web áruházunkban a 2200-as szériájú nagy konyhai edények bemutatásánál.

De hogyan is működik az indukciós főzőlap?

A tűzhelyben található egy réztekercs beépítve a főzőlap felülete alá elektromágnes gyanánt. Mikor bekapcsoljuk a főzőlapot, az áram áthaladása a réztekercsen, gyorsan váltakozó, más szóval oszcilláló mágneses mezőt hoz létre. Ha ennek a mágneses mezőnek a közelébe megfelelő méretű és minőségű vas alapanyagú készült edényt teszünk, akkor ebben az edényben elektromos áram fejlődik, megnő az ellenállás, így ellenállás hőmérséklet keletkezik benne vagyis az elektromágneses mező és az ellenállás hatására létrejön a főzéshez szükséges hőmennyiség. Az indukciós főzőlapok közvetlenül magukat az ételkészítéshez használt edényeket és így a bennük levő ételt melegítik fel. A lábas alja és a fala ad olyan meleget, olyan nagy felületen, amilyenen csak lehetséges, és így forralja fel a benne található ételt. A tűzhely lapja nem meleg, viszont a rajta álló edény nagyon forró lehet!