Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nokedli és galuska szaggatók

 

A galuska és a nokedli egymás szinonimái? 

A nokedlit körülbelül 120 éve vettük át az osztrák konyhából, ez egy frissen készített főtt tésztaféle amit a mérete és a szaggatás módja különbözetet meg a lengyel galuskától. A nokedli tésztája réteslisztből, tojásból, víz hozzáadásával készül, amit a könnyebb szaggatás miatt csak keverünk és nem dolgozzuk ki simára. A nokedli folyós tésztáját a nokedliszaggatón keresztülpréselve szaggatjuk bő forrásban lévő sósvízbe. 

Régen csak liszt és víz keverékéből, főztek nokedlit a kacsáknak. Amit azok gyorsan eltüntettek. Az így hizlalt kacsákat nem kellett naponta megtömni ez a hizlalási módszer is hízott kacsa májat eredményezett. Innen származik a - nyeli mint kacsa a nokedlit - közmondás.

Tojás, liszt, só, olaj és némi víz, ezekből a legegyszerűbb alapanyagokból könnyen elkészíthetjük a galuskát. Az különbözteti meg a nokedlitől, hogy deszkáról késsel vagy kanállal szaggatjuk a forró sósvízbe így azok nagyobbak lesznek a nokedlitől. Levesbetétként is használjuk például borsólevesbe, gulyásba. A jó galuska titka, hogy csak közvetlenül a szaggatás előtt kell össze keverni a hozzávalókat a tésztát nem szabad nagyon kidolgozni. 

A csipetke és a nokedli között az a különbség, hogy a csipetke tésztája keményebb és a csipetke mérete kisebb. A csipetkét a magyar konyha levesbetétként használja, leginkább bablevesbe.

Rendezés: