Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen egy jó hámozókés?

Milyen egy jó hámozókés?
Kétféle ember létezik: az egyik minden hámozási feladathoz speciális hámozót használ és a másik, aki mindenhez egy rendkívül éles hámozókést. Ebben a cikkünkben az utóbbit vesszük górcső alá.

Mindenkinek szüksége van megfelelő konyhai eszközökre. Ez egy nagyon helyénvaló állítás főleg ha késekről van szó. Az ördög a részletekben rejlik, és bizonyos munkákhoz a legjobb barátod lehet a hámozókés.

MI AZ A HÁMOZÓKÉS?

A hámozókés minden szakács nélkülözhetetlen eszköztárának részét képezi, pengéje 8-10 cm hosszú, vékony és hajlékony, hogy könnyű legyen vele dolgozni.

éles hámozókés

MIRE HASZNÁLHATÓ A HÁMOZÓKÉS?

Ahogy a neve is elárulja, zöldségek, gyümölcsök hámozására, valamint fokhagyma zúzására, magvazásra, csumázásra és friss fűszerek aprítására használható. Nagyon sokoldalú, hús és hal előkészítésénél is remek társ, legyen szó akár kagyló nyitásról vagy garnéla tisztításról. Valóban egy elengedhetetlen eszköz, viszont a vásárlásánál van pár dolog, amire oda kell figyelni.

MIRE FIGYELJÜK HÁMOZÓKÉS VÁSÁRLÁSÁNÁL?

Nem minden hámozókés egyforma. A választásod függhet a pénztárcádtól, az egyéni stílusodtól vagy, hogy mire szeretnéd használni. Ha többféle felhasználásra szeretnél kést, pl. húsok és zöldségek előkészítésére, vagy olyan környezetben dolgozol, ahol az étel allergiákra is figyelni kell, jó döntés ha több hámozókést különböző színekben szerzel be.

Ahogy a szín kódolt a vágólapoknál, úgy a késeknél is meg van minden színnek a felhasználási területe:

  • Kék – halak
  • Zöld – zöldségek, gyümölcsök
  • Piros – nyers húsok
  • Sárga – főtt húsok
  • Fehér – tejtermékek, pékáru
  • Barna – földes áru (pl. répa, burgonya)
  • Lila – allergének (pl. földimogyoró)

Preferencia szerint a kés éle lehet recés vagy sima. A kés lehet nagyon éles, mégis van, amikor bizonyos feladatokkal meggyűlik a bajunk, mint pl. egy paradicsom felvágása vagy a hártya lehúzása egy citrus gerezdről. Ezekhez a recés élű paradicsomkésre lesz szükségünk. A kés nyelének a kialakítása is fontos tényező. Az ergonomikus nyélnek illeszkedni kell a kezedhez, egyrészt ne csússzon, másrészt, hogy kényelmesen tudj vele dolgozni akár a családi ebéd vagy egy nagy létszámú rendezvény előkészítésénél. A nyél különféle anyagokból készülhet, műanyagtól a rózsafáig. A penge rozsdamentes acél ami elég erős ahhoz, hogy könnyen lehessen vele dolgozni és kiállja az idő próbáját, nem rozsdásodik. Még nagyon fontos, hogy jók legyenek a kés arányai, súly és hossz, ezek a tényezők mind befolyásolják a használatot. Egy jól kiválasztott, kényelmes hámozó kés befektetés, megkönnyíti a konyhai munkát (hagyma kockázás, szúrópróba húsok, piskóták sütésénél). Széles körű használhatósága és strapabírása miatt minden háztartás és nagykonyha elengedhetetlen eszköze.

Tartalomhoz tartozó címkék: hámozókés zöldségkés