Hunnia Kristály Kft. Webáruház

A VENDÉGLÁTÓ ELLÁTÓ, ALAPÍTVA 1994-ben

Budapest 06-1-244-8064 Mobil: 20/ 569-9165 * * Debrecen 52/ 474-368, Mobil: 20/ 222-4405
Levél küldése ide: info@hunniakristaly.hu
0 termék - 0 Ft

******Cégünk nagykereskedés, ezért gyűjtő csomagolást nem bontunk meg. ******

Az általunk forgalomba hozott termékek HORECA minőségűek. Kiszolgálás csak adószámmal rendelkező intézményeknek, vállalkozásoknak lehetséges.








































































Vendéglátós szleng szótár


Akona: az ászokhordó nyílása.

A la carte (olvasd: álá kárt): Étlap szerinti (étkezés)

Apakka: Rézből, cinkből és nikkelből álló fémötvözet. Régebben egyes éttermi felszerelések anyagául szolgált.

Angol felszolgálási mód: Angol szervíz.
A legszínvonalasabb felszolgálási mód. Lényeges, hogy a tálalást a vendég asztalánál a felszolgáló végzi.

Angol tál: Tűzálló porcelán tál.

Angostura (olvasd: angosztura):
Önállóan nem fogyasztott, elsősorban száraz kevert italok készítéséhez használt keserű likőr.

Aperitif (olvasd: aperitiv): Étkezés előtt fogyasztott, étvágygerjesztő ital.

Armagnac (olvasd: armanyak):
A konyakhoz hasonló, védett, francia borpárlat.

Asztali leltár:( Invertár.) A teríték állandó kellékeinek: a só - és paprikaszórónak, a fogvájónak, a hamutartónak és a virágvázának jelölésére használt kifejezés.

Asztali patika:
Patikaszerek. A vendég és a felszolgáló által az asztalnál történő utóízesítésre használt fűszerek és ízesítőszerek. A patikaszerek köre állandóan bővül, de hagyományosan az ecet, az olaj, a mustár, a bors, a ketchup, a worcester és a porcukor tartozik ide.

B°:
A Balling fok rövidítése.

Balling fok
- B°: A sörlé erjesztés előtti szárazanyagtartalmát jelölő mértékegység. A világos sörök alkoholtartalma kb. 1/3-a, a barna söröké pedig 1/4-e a söröspalack cimkéjén feltüntetett B°-nak.

Ballonpohár: Kehely alakú, 0,3 literes, magas szárú pohárfajta. Sörök, üdítők és ásványvizek felszolgálásánál használják.

Bitter: Általában keserű ízesítő anyagok, likörök, gyomorkeserűk és aperitivek gyűjtőneve.

Boeuf asztal (olvasd: böf): Lásd kisegítő asztal!

Boeuf tál (olvasd: böf): 2-10 személyes téglalap alakú, sültek tálalására használt tál.

Bordói palack: 0,7 literes, zöld színű, hirtelen szűkülő nyakú, minőségi vörös borok palackozására használt üvegfajta.

Borkorcsolya :


1. A boroshordóknak a pincébe történő leeresztésére szolgáló eszköz.

2. Zsíros, sós étel, amelyre jól csúszik a bor.

Brandy (olvasd: brendi):


1. A párlatok angol elnevezése.

2. Szűkebb értelemben borpárlatból készített szeszes ital.

Brut (olvasd: brü): A nagyon száraz, fanyar pezsgők jelölésére használt francia kifejezés.

Buké: A boroknál az illat, az íz és a zamat komplex érzetének jelölésére használt francia eredetű kifejezés.

Burgundi palack: 0,7 literes, zöld színű, a bordói palacknál íveltebb nyakú, minőségi borok palackozására használt üvegfajta.

Calvados (olvasd: kalvadosz):
Francia almapárlat.

Capitain (olvasd: kapiten):
A francia brigádrendszerben a főpincér, a brigádvezető neve.

Carte de jour (olvasd: kárt dü zsúr):
Az étlap francia neve.

Carte de vin (olvasd: kárt dö ven): Az itallap francia neve.

Catering (olvasd: kétering): A repülőgépeken történő utasellátás, vendéglátás.

Caviste (olvasd: kaviszt): A francia brigádrendszerben az italfelszolgáló neve.

Chafing (olvasd: cséving):
Cséving. A büféasztalokon az ételek melegentartására szolgáló eszköz.

Chef de rang (olvasd: sef dö ran):
A francia brigádrendszerben a tálaló felszolgáló neve.

Cloche (olvasd: klos):
Tál- vagy tányérfedő.

Cognac (olvasd: konyak): A francia Charente vidékéről származó borpárlatok védett neve.

Consommes kanál (olvasd: konszomés): Erőleves kanál. A nagykanálnál kisebb méretű kanálfajta, amelyet a csészében felszolgált levesek fogasztásához használunk

Coupe pohár (olvasd: kup): Széles, kehely alakú pezsgőspohár.

Couvert (olvasd: kuver):

1. Külföldön a teríték díja, amelynek fejében a vendég térítés nélkül fogyaszthat vajat és kenyeret.

2. Hazánkban - helytelenül - a kötelező fogyasztás neve.

Couvert tányér (olvasd: kuver): Lásd zsemletányér!

Cséving:
Lásd chafing!

Dekantálás: ( szellőztetés ). Az üledékes, öreg vörösborok óvatos áttöltése dekatáló palackba.

Demi doux (olvasd: dömi du): A félédes italok jelölésére használt francia kifejezés.

Demi sec (olvasd: dömi szek): A félszáraz italok jelölésére használt francia kifejezés.

Doux (olvasd: du):
Az édes italok jelölésére használt francia kifejezés.

Dreco (olvasd: dreko): A felszolgálók által használt kombinált nyitó márkaneve.

Dry (olvasd: dráj): A száraz italok jelölésére használt angol kifejezés.

Egyéni felszerelés: A felszolgálók munkájához szükséges eszközök neve. Az egyéni felszerelésbe tartozik: a felszolgáló kendő, a jegyzettömb, a toll, a sörnyitó, a dugóhúzó, a zsebkés, dugó és gyufa.

Extra dry (olvasd: dráj): Az egészen száraz italok jelölésére használt angol kifejezés.

Fine champagne pohár (olvasd: fen sámpány):
A legnagyobb méretű konyakospohár.

Flambírozás: Egyes ételek és italok meggyújtása, illetve lángolva történő felszolgálása.

Flűte (olvasd: flőte): Magas, hosszúkás kelyhű pezsgőspohár.

Francia brigádrendszer: Nyugaton, magasabb színvonalú üzletekben alkalmazott, speciális munkaköröket magában foglaló brigádrendszer.

Francia felszolgálási mód: Francia szervíz. Hazánkban a legelterjedtebb felszolgálási mód. Lényege, hogy a tálalást a vendég saját maga végzi.

Frappírozás:
A pezsgő intenzív hűtése. A pezsgős palackot a sózott jéggel töltött hütővederbe állítva, két tenyér között a kívánt hőmérséklet eléréséig forgatják.

Füredi palack: 1 literes, rövid nyakú, asztali és pecsenye borok palackozására használt üvegfajta.

Gálapohár:
Színvonalasabb üzletekben használt vékonyfalú, esetleg csiszolt pohár.

Gueridon (olvasd: geridon): Lásd kisegítő asztal!

Hangedli: Általában 40 x 60 centiméteres felszolgálókendő, amelynek feladata a felszolgáló kezének és ruhájának megvédése.

Háziúr:
4 dl borból és 1 dl szikvízből készített fröccs.

Házmester: 3 dl borból és 2 dl szikvízből készített fröccs.

Hostess (olvasd: hosztesz): Szállodai vagy éttermi háziasszony.

Hungária kehely: Ma már csak néhány helyen használt, a talp felé szűkülő alakú, 3 dl-es söröspohár.

Inventár:
Lásd asztali leltár!

Juice (olvasd:dzsúz): Gyümölcs- vagy zöldség ivólé.

Karaff: Különböző italok felszolgálásánál használt üvegkorsó.

Kármentő:

1. A hordók alján kicsöpögő ital felfogására használt edény.

2. A csárdák jellegzetes, lécráccsal elkerített söntése.

Kástélyos: A siller bor régies elnevezése.

Ketchup (olvasd: kecsap): Az asztali patikában is szereplő ízesített paradicsommártás.

Kisegítő asztal: (Boeuf asztal, Gueridon) Az éttermi asztalok mellé állított kisebb méretű, 40 x 80 cm-es asztal. Angol felszolgálási módnál a felszolgálók itt végzik az ételek tálalását.

Kísérő: Nemzetközi szokás szerint a pálinkafélékhez, illetve a likőrök mellé adott fél vagy egyharmad pohárnyi szódavíz.

Kommersz: Nagy tömegben gyártott, nem különleges minőségű áru. Pl.: kommersz pálinka, kommersz sör.

Komplett reggeli: Reggeli italból, vajból, dzsemből, vagy mézből álló reggeli. Kontinentális reggeli.

Kontinentális reggeli: Lásd komplett reggeli!

Koporsó: Büféasztalokon a tálak kiemelésére szolgáló, általában középen elhelyezett magasító.

Kötelező fogyasztás: Hazánkban helytelenül: couvert. Az üzletbe lépéskor személyenként megváltott minimális fogyasztási jegy, amelynek értékét a vendég fogyasztásának végösszegéből a számla kifizetésekor levonják.

Kupica: 2 cl űrtartalmú pálinkáspohár.

Lakófröccs: 1 dl borból és 4 dl szikvízből készített fröccs.

Lédig: Kimérve értékesített ital. Pl. lédig bor.

Long drinks (olvasd: lang drinksz): 1 dl-nél nagyobb mennyiségű, ún. hosszú báritalok gyűjtőneve. Ebbe a csoportba tartoznak: a fizzek, a sourek, a cobblerek, az eggnogok, a daisyk, a collinsok, a fixek.

Lopó: Borszívó. Üvegből, műanyagból. régebben a lopótök terméséből készült eszköz, amelynek segítségével a hordóból kisebb mennyiségű bort lehet kivenni.

M°: Lásd Mallingand fok!

Maître d'hôtel (olvasd: metrö dotel): A francia brigádrendszerben az étterem vezetőjének neve.

Mallingand fok - M°: A borok alkoholtartalmát megközelítőleg térfogatszázalékban jelölő mértékegység.

Medium (olvasd: midium): Félédes vagy félszáraz koktélok jelölésére használt angol kifejezés.

Melange (olvasd: mélanzs): Vastag falú, kehely alakú, habos kávés pohár.

Methôde classique (olvasd: metod klasszik):
A pezsgőgyártás hagyományos, champagne-i eljárását jelölő kifejezés. A tankpezsgőnél értékesebb az ily módon előállított pezsgő.

Menükártya: Étrendkártya. A díszétkezéseken az étrendet és az italsort tartalmazó díszes kártya.

Milieu (olvasd: miliő): Asztalközép. Díszítés céljából az asztal közepén elhelyezett textília.

Miliő: Lásd milieu!

Mixer: Bárokban a italkeverést végző személy.

Mixer szett: A kevert italok elkészítéséhez és felszolgálásához szükséges eszközök gyűjtőneve. Ide tartozik: a rázókehely, a keverőpohár, a különböző mércék, stb.

Napron:
Az asztallap méretével megegyező méretű textília, amelynek feladata - az abroszra terítve - annak védelme.

Office (olvasd: ofisz):

1. Szállodában az emeleti tálaló.

2. A felszolgálók előkészítő helyisége, ahol a terítéshez szükséges eszközök előkészítését végzik.

Open bar pult: Díszétkezéseknél felszolgált italok asztala.

Oz: Az uncia rövidítése.

Pikoló:

1. Sörből 2 dl-nyi mennyiség.

2. Felszolgálótanuló.

3. 2 dl-es, ún. negyedes pezsgőspalack

4. Csomagolt mokkacukor.

Pikoló kanál:
Mokkáskanál.

Piramid:
Gúla alakú, fületlen boroskancsó.

Placc:

1. Szűkebb értelemben az étteremben egy felszolgálóhoz vagy brigádhoz tartozó asztalok összessége.

2. Bővebb értelemben az egész értékesítő tér.

Puttonyszám: A tokaji aszú jellemző adata. Azt jelzi, hogy az aszú készítése során egy gönci hordó (136 liter) musthoz hány puttony (28-30 liter) aszúsodott szőlőt adtak.

Rajnai palack: 0,7 literes, zöld színű, hosszúkás nyakú, minőségi fehér borok palackozására használt üvegfajta.

Ravier (olvasd: ravié): A többféle hideg előételből álló vegyes ízelítő tálalására szolgáló, 6-8 egymáshoz illeszthető üvegtálkából álló tál.

Revier (olvasd: rövié): Egyéni felszolgálási rendszer, amelynek lényege, hogy egy adott placcon egy felszolgáló végzi az összes felszolgálási műveletet.

Reservé (olvasd: rezervé): A foglalt asztalokra helyezett tábla felirata.

Roomservice (olvasd: rumszervíz):
Szoba szervíz. Szállodai szobában történő felszolgálás.

Rostfrei (olvasd: rosztfrej): A rozsdamentes eszközök jelölésére használt német kifejezés.

Roti: A húsétel, illetve általában a második fogás.

Rozé: A fehér és a vörös bor közötti átmenetet képviselő borfajta.

Rum: A cukornád lepárlásával készített ital.

Sauciére (olvasd: szoszier): Mártásos csésze, mártásos tál.

Sec (olvasd: szek):
A száraz italok jelölésére használt francia kifejezés.

Shaker (olvasd: séker):
Egyes kevert italok készítéséhez használt rázókehely.

Short drinks (olvasd: sot drinksz):
Az 1 dl-nél kisebb mennyiségű báritalok gyűjtőneve. Ebbe a csoportba tartoznak: a koktélok, a crustak, a flipek, és a julepek.

Siller: Lásd rozé!

Slussz: Szakzsargon. Általában az étrendek, menük befejező fogása.

Souper (olvasd: szupé): Színházi vacsora. Általában este 10 óra után fogyasztott, könnyebb ételekből álló vacsora.

Sörkorcsolya:
Zsíros, sós étel, amelyre jól csúszik a sör. Ilyen lehet: a körözött, az ajókagyűrű, a különböző pogácsák, sóskifli, stb.

Sörplató: Sörös tálca. Kerek, magasított peremmel ellátott tálca. A perem megakadályozza, hogy a sörlé a tálcáról lefolyjon.

Spann:
Páros felszolgálási rendszer, amelynek lényege az, hogy egy adott placcon két felszolgáló megosztja egymás között a felszolgálási műveleteket. Pl. az egyik csak ételeket szolgál fel, a másik pedig a italokat szolgálja fel és fizetteti a vendégeket.

Stampedli: 3 cl-es pálinkáspohár.

Standardt ital (olvasd: sztenderdt): Állandó összetételű, nemzetközileg elfogadott receptúrájú kevert ital. Ilyen például: a martini koktél.

Stucni: Stuca. 3 dl-es űrtartalmú, ívelt, henger alakú söröspohár.

Svájci vagy amerikai felszolgálási mód:
Tányér szervíz. Lényege, hogy a felszolgáló már közvetlenül tányéron viszi ki az ételeket a vendégeknek.

Svédasztal: Az utóbbi években - különösen szállodai reggeliztetésnél - elterjedt értékesítési forma. Lényege, hogy az ételeket egy különálló büféasztalon mutatják be a vendégeknek, és az asztalról a vendégek igényüknek megfelelően választhatnak.

Szervírozás: Az ételek tálról tányérra történő tálalása.

Szervíz asztal: Tálalóasztal. Az étteremben elhelyezett, speciális kiképzésű asztal, amelynek feladata a felszolgáláshoz szükséges eszközök tárolása.

Szervíz eszköz: Tálalóeszköz. A felszolgált ételek tálakból történő kitálalásához használt eszközök. A leggyakrabban a nagykanálból és nagyvillából álló nagyszervízeszközt használják.

Szett: Egyes üzlettípusokban az abrosz helyett, személyenként leterített kisebb méretű alátét.

Szimpla:
3 g kávé örleményből készített kisebb adag feketekávé.

Szladkoje: Az édes pezsgő jelölésére használt orosz kifejezés.

Szobaszervíz: Lásd roomservice!

Szoknya:
A büféasztalok oldalán kialakított, majdnem földig érő, sima vagy ráncolt textíliadísz.

Szuhoje: A száraz pezsgő jelölésére használt orosz kifejezés.

Tányér szervíz:
Lásd svájci vagy amerikai felszolgálási mód!

Temperálás:
Egyes italok (pl. a vörös bor) hőmérsékletének beállítása a felszolgálási hőmérsékletre.

Tequilla (olvasd: tekila): Az agavé gyökeréből készített mexikói ital.

Timbale (olvasd: tembál): A köretek és a magyaros főzelékek tálalására használt eszköz.

Toast (olvasd: tószt): Pirított kenyérszelet.

Tokaji palack: 0,5 literes, fehér színű, egyes tokaji borok (aszú, szamorodni) palackozására használt üvegfajta.

Topf (olvasd: tof): Levesestál.

Tószt :

1. Pohárköszöntő

2. Lásd toast!

Törley pezsgőpohár: Ma már ritkábban használt, henger alakú szár nélküli pohárfajta.

Tres sec (olvasd: tre szek): A nagyon száraz italok jelölésére használt francia kifejezés.

Tripla: 9 g kávé örleményből készített nagyobb adag feketekávé.

Tumbler: Szár nélküli pohárfajta. Sörök, üdítők és ásványvizek felszolgálásához használják.

Tyepkoje: A nagyon száraz, fanyar pezsgő jelölésére használt orosz kifejezés.

Uncia: Rövidítése oz. Külföldi italoknál használt űrmérték. 1 oz = 28,4 cm3.

Viceházmester: 2 dl borból és 3 dl szikvízből készített fröccs.

Vodka: Gabonafélékből, többnyire rozsból vagy burgonyából készített párlat.

Worcester (olvasd: vuszter): Az asztali patikában is szereplő, különböző fűszerekkel ízesített malátamártás.

Zászló: A tányér karimája.

Zsemletányér: Couvert tányér. A teríték bal oldalára felhelyezett kisebb méretű tányér, amelyre a vendég a péksüteményt vagy kenyeret helyezheti.