Hunnia Kristály Kft. Webáruház

A VENDÉGLÁTÓ ELLÁTÓ, ALAPÍTVA 1994-ben

Budapest 06-1-244-8064 Mobil: 20/ 569-9165 * * Debrecen 52/ 474-368, Mobil: 20/ 222-4405
Levél küldése ide: info@hunniakristaly.hu
0 termék - 0 Ft

******Cégünk nagykereskedés, ezért gyűjtő csomagolást nem bontunk meg. ******

Az általunk forgalomba hozott termékek HORECA minőségűek. Kiszolgálás csak adószámmal rendelkező intézményeknek, vállalkozásoknak lehetséges.








































































Bár szakszótár

Ahogy egy koktél összetétele, úgy elnevezése is elsősorban
készítőjének fantáziája nyomán alakul ki.
Vannak hagyományok, melyek a saját alkotások elnevezését is segítik.

Bizonyos kifejezések alkalmazásával (többé-kevésbé)
utalni lehet az ital karakterére, díszítésére, vagy az elkészítés módjára.


Blazer, Cobbler, Collins, Cooler, Coup , Crusta, Daisy, Daiquiri, Egg-Nog ,
Fix, Fizz, Flip, Frappe , Highball, Julep, Pousse-Cafe, Rickey , Sour, Swizzle, Zoom

Mekkora egy koktélKeveredési időMit, miben készítünk, Előre megy a jég,
Italok rétegezése, Citrus trükkök, Összetevők helyettesítése, Töltési trükk

Blazer: forró ital, amelyet a felszolgálás előtt meggyújtanak

Cobbler: gyümölcsöt tartalmazó hosszú ital, amelyet sok tört jéggel készítenek, s (esetleg) szódával vagy pezsgővel öntenek fel; magas, egyenes vagy talpas pohárban kínálják

Collins: citromot tartalmazó, hosszú, frissítő ital, melyet szódával, vagy más szénsavas alkoholmentes higítóval öntenek fel; hosszú, egyenes vagy talpaspohárban kínálják

Cooler: enyhén édeskés hosszú ital, amit legtöbbször erősen hűtött gyömbérrel öntenek fel, rendszerint citromhéjspirállal díszítik és magas, enyhén szélesedő pohárban, szívószállal kínálják

Coup: gyümölccsel, borral és pezsgővel készült ital

Crusta: olyan ital, amelynél pohár peremét crustázták, azaz porcukorral, vagy sóval díszítették

Daisy: gyümölcsöt, vagy gyümölcsszörpöt tartalmazó, rendszerint édes ital, sok tört jéggel készítve; széles, alacsony, vagy borospohárban, esetleg pezsgős kehelyben szolgálják fel

Daiquiri: rummal, citrommal és cukorral készített ital

Egg-Nog: tejjel és tojással készült hideg vagy meleg ital, amelyet talpas pohárban szolgálnak fel, s rendszerint reszelt szerecsendióval díszítenek

Fix: tört jéggel készített, nagyobb alkoholtartalmú (egyes források szerint rövid, mások szerint hosszú :) ital; talpas pohárban kínálják

Fizz: szódával higított citromos, cukros ital; boros, vagy enyhén szélesedő, magas pohárban szolgálják fel

Flip: tojással készült ital; borospohárban, pezsgős kehelyben vagy keskeny talpaspohárban szolgálják fel

Frappe: sok apróra tört jéggel elkevert szesz, boros vagy pezsgőspohárban, szívószállal felszolgálva

Highball: szénsavas üdítővel felöntött hosszú ital; magas, enyhén szélesedő pohárban, szívószállal szolgálják fel

Julep: mentával készült hosszú ital, amelyet hosszú egyenes vagy talpas pohárban, szívószállal szolgálnak fel

Pousse-Cafe: különböző színű és fajsúlyú italokat tartalmaz, úgy egymásra rétegezve, hogy azok ne keveredjenek; keskeny magas pohárban, szívószállal kínálják

Rickey: zöldcitromlével vagy citromlével készült, különösebben nem édesített, szódával felöntött frissítő ital, amelyet hosszú egyenes vagy talpas pohárban szolgálnak fel

Sour: sok citrommal készült ital, amelyet boros vagy szűkülő szájú, magas, talpas pohárban szolgálnak fel

Swizzle: darált jéggel készült hosszú ital, amelyet pálcával "fagyosra kevernek"

Zoom: mézzel és tejszínnel készült ital; talpas pohárban, szívószállal szolgálják fel

A szakirodalom, még számos más kokéltípusról is beszél, bár azok meghatározása olykor szögesen ellentmondó a különböző forrásokban. Azt a kreációt, amit még így sem sikerül besorolni, egyszerűen Fancy-Drink-nek, azaz fantáziaitalnak szokás nevezni.

 

Mekkora egy koktél?

Egy-egy koktél adagonként, rendszerint legfeljebb 6 cl alkoholt tartalmaz. Ahol a receptek felöntésről beszélnek, ott ízlés dolga, hogy ki mennyi hígítót (például szódát vagy gyömbért) használ, de nem szokás 20-25 cl-nél hosszabb italokat keverni. Van forrás, amely szerint az összetevők számát is illik korlátozni, s eszerint ötnél több különböző alkotóelem használata már erős túlzásnak számít.

Keveredési idő

Az összerázás, illetve a keverés idejét úgy kell megválasztani, hogy a vegyülés teljes legyen, az ital jól lehűljön, de mégse hígítsa fel az olvadó jég. Egy szakmai útmutató szerint, ha egyszerre egy koktélt készítünk, akkor 8, ha kettőt, akkor 10, ha hatot, akkor viszont 12 másodpercig tart a rázás, keverés. Ugyanakkor a (különösen nehezen keveredő) tojással készülő italoknál ez a művelet 16-18 másodpercig is eltarthat.

Mit, miben készítünk?

A könnyen elegyíthető összetevőkből álló italokat legtöbbször abban a pohárban keverjük, amelyben majd kínálni fogjuk. Ha erős hűtés, illetve sok jég kell a koktél elkészítéséhez, rendszerint akkor kap szerepet a keverőpohár. A nehezebben keveredő alkatrészek (pld. tej, tojás, tejszín, szirupok) elegyítése már inkább a shaker használatát indokolja. Amennyiben a receptben aprítandó gyümölcs is szerepel, akkor elő kell venni a turmixgépet. A tejszínes, tojásos, fagylaltos italok egy részénél is ez utóbbit használjuk.

Előre megy a jég

Mindig a jeget tesszük először a pohárba (shakerbe), s csak azután adjuk hozzá az egyéb összetevőket (mindig a nehezebben keveredőkkel kezdve). Ellenkező esetben az ital könnyen kifröccsenhetne a pohárból.

Italok rétegezése

Ha különböző fajsúlyú összetevőket akarunk egymásra rétegezni anélkül, hogy elkeverednének, akkor egy hosszú kanalat szorítunk (belülről) a pohár falához, s azon csorgatjuk le az italt. Amikor egy kész koktél tetejére kell tejszínfilmet húznunk, akkor másképp is eljárhatunk. Egy kiskanalat tartunk - a hátával felfelé - közvetlenül a folyadék fölé, s erre a domború felületre adagoljuk a tejszínt, ami egyébként biztosabban marad fent, ha előbb kicsit felvertük.

Citrus trükkök

A citrusfélékből több levet nyerhetünk, ha néhány percre meleg vízbe áztatjuk a gyümölcsöt. Ha egyszerre csak kevés lére van szükségünk, akkor áztatás után megmasszírozzuk a citromot, majd lyukat szúrunk a héján, s azon át nyomjuk ki a megfelelő mennyiséget. (A citromot, narancsot használat előtt mindig alaposan meg kell mosni!)

Összetevők helyettesítése

A kísérletezés olykor kényszerű módja az éppen nem elérhető hozzávalók helyettesítése. A magyarított receptek nagy része eleve így készült, mivel a citrom helyett eredetileg inkább egy apró, zöld citrusfélét, lime-t használtak. Egy adott ital különböző márkáinak felcserélése nem okoz különösebb gondot, sőt a különféle bitterek (keserűk) is kipróbálhatók egymás szerepében. A whiskyk között jó helyettesítő párokat ad a bourbon és a rye, illetve az amerikai és a kanadai. Szükség esetén a grenadin íze is pótolható cukorsziruppal. Általában a gin és a vodka, illetve olykor a tequila és a rum is élvezhető eredményt ad a másik helyén.

Egy töltési trükk

Ha egyszerre több adag koktélt keverünk, akkor a poharakat először félig töltjük fel, majd fordított sorrendben haladva fejezzük be a kiosztást. Így érhetjük el, hogy mindegyik pohárba azonos minőségű ital kerüljön.