Grillezés eszközei
A grillezés egy olyan főzési módszer, amelyben az ételt a közvetlen hővel (grillrácson) sütjük. A közvetlen hővel való grillezés gyakran szabadtéri használatra alkalmas, de ma már találhatunk beltéri grillt is.
A grillezés során a közvetlen hővel sült ételek a lévő rácson fekszenek és közvetlenül a tűztérben található tűztől kapják a hőt. A közvetlen hővel való sütés jellemzően gyorsabb és intenzívebb, mint a sütőben való sütés, és ad egy jellegzetes, füstös ízt az ételeknek.
A grillezést leggyakrabban húsok, halak, zöldségek és gyümölcsök elkészítésére használják, de már készülnek olyan ételek is, amelyeket kizárólag grillezve készítenek el. A grillezés segítségével kaphatunk egy jellegzetes, füstös ízt az ételeknek, és a hőtőlérőn való sütés segítségével könnyedén elkészíthetjük az ételeket, ami nagyszerű lehet a szabadtéri és családi rendezvényekhez.
A grillezéshez szükséges eszközök változóak lehetnek, de az alapvető eszközök a következők:
- Grillrács: a grillrács az a hőtőlérő, amelyen az ételt sütjük. Lehet fém, rozsdamentes acél, vagy kerámia.
- Grillkesztyű: a grillkesztyű segítségével védhetjük a kezünket a forró grillrács, illetve a tűztől.
- Grillcsipesz: a grillpálca segítségével forgathatjuk az ételeket a grillrácson.
- Grilltálca: A grilltálca segítségével gyűjthetjük össze a zsiradékot, ami az ételek sütésénél keletkezik