Barion Pixel

Mártásos és szószos csészék - leves kiöntők

A mártás vagy szósz a francia sauce szóból ered. Miért használunk mártásokat, szószokat? Mert nedvességet adnak a gyakran száraz fogásoknak, gazdagítják az ételt, ízesítenek és lezárják az étel fűszerezését és nem utolsó sorban a tálalás esztétikájának növelésével fokozzák az étkezés élményét.

Öt féle alapmártást különböztetünk meg úgy mint a Besamel a Velouté az Espagnole a Paradicsom és a Vajszószokat. 

Az öt alapmártásról bővebben ennek a lapnak az alján olvashat.

Ezeknek a finomságoknak a tálalására használjuk a mártásos vagy szószos csészéket, ezek készülhetnek elegáns kivitelben stabil talppal és kiöntővel mint az Avignon és Nizza mártásos csészék, merész formatervezéssel mint a Bologna és Lyon szószos csészék. Kuriózum a forrón tartásra készült duplafalú Dijon mártásos csésze. 

Ebben a fejezetben található még két féle leveskiöntő csésze melyeket már csak ritkán láthatunk étteremben.

Válasszon színes éttermi porelán kínálatunkból tányérokat melyek ITT érhetők el.

Rendezés:

Avignon szószos csésze 0,45 L

4.713 Ft
Cikkszám: 510596
Rendelhető (5-10 munkanap)

Avignon szószos csésze 0,1 L

2.070 Ft
Cikkszám: 510592
Rendelhető (5-10 munkanap)

Bologna mártásos csésze 0,05 L

5.935 Ft
Cikkszám: 609/005
Rendelhető (5-10 munkanap)

Bologna mártásos csésze 0,1 L

7.007 Ft
Cikkszám: 609/010
Rendelhető (5-10 munkanap)

Bologna mártásos csésze 0,2 L

8.902 Ft
Cikkszám: 609/020
Rendelhető (5-10 munkanap)

Bologna mártásos csésze 0,3 L

10.249 Ft
Cikkszám: 609/030
Rendelhető (5-10 munkanap)

Bologna mártásos csésze 0,5 L

11.595 Ft
Cikkszám: 609/050
Rendelhető (5-10 munkanap)

Dijon duplafalu szószos csésze 0,4 L

36.906 Ft
Cikkszám: 605/040
Rendelhető (5-10 munkanap)

Leveskiöntő csésze 0,3 L

7.281 Ft
Cikkszám: 329030
Rendelhető (5-10 munkanap)

Leveskiöntő csésze, Orosz 0,15 L

2.967 Ft
Cikkszám: 804/070
Rendelhető (5-10 munkanap)

Lyon mártásos csésze 0,1 L

6.483 Ft
Cikkszám: 601/010
Rendelhető (5-10 munkanap)

Lyon mártásos csésze 0,15 L

8.079 Ft
Cikkszám: 601/015
Rendelhető (5-10 munkanap)

Lyon mártásos csésze 0,25 L

9.177 Ft
Cikkszám: 601/025
Rendelhető (5-10 munkanap)

Lyon mártásos csésze 0,06 L

5.386 Ft
Cikkszám: 601/006
Rendelhető (5-10 munkanap)

Nizza mártásos csésze 0,15 L

5.436 Ft
Cikkszám: 603/015
Rendelhető (5-10 munkanap)

Nizza mártásos csésze 0,2 L

7.107 Ft
Cikkszám: 603/025
Rendelhető (5-10 munkanap)

Nizza mártásos csésze 0,45 L

9.326 Ft
Cikkszám: 603/040
Rendelhető (5-10 munkanap)

Nizza mártásos csésze 0,08 L

3.616 Ft
Cikkszám: 603/008
Rendelhető (5-10 munkanap)

Az öt féle alap mártás.

A Besamel mártás mely tejjel felöntött világos vajas rántásból készül, sóval, fehérborssal és szerecsendióval fűszerezzük.

A Velouté, vagy alapleveken alapuló mártások, ezek a húslevesek készülhetnek borjúból, csirkéből, halból.

Az Espagnole vagy barna mártás, mely jó minőségű marhahúslevesből készül, amit rántással sűrítenek és hosszan főznek.

A paradicsom mártás mely így készül, a lisztet simára keverjük az olajjal, majd mérsékelt lángon világosra pirítjuk, folyamatosan kevergetve adagoljuk hozzá a paradicsomlevet majd ízesítjük cukorral, sóval, és mérsékelt lángon addig főzzük, míg besűrűsödik és a cukor is elolvad.

Vajszószok a vajat habzásig melegítünk, ezen a hagymát kis lángon pároljuk, hozzáadjuk az ecetet és a bort, majd az egészet sziruposra sűrítjük és leszűrjük a sűrítményhez adjuk a tejszínt majd serpenyőben felforraljuk. Levesszük a lángról, és a jeges vajkockákat több részletben hozzáadjuk a sűrítményhez. Közben habverővel folyamatosan felverjük, az optimális hőfok az emulzió létrejöttéhez 60ºC.

Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.