Hunnia Kristály Kft. Webáruháza

A VENDÉGLÁTÓ ELLÁTÓ, ALAPÍTVA 1994-ben

0 termék - 0 Ft

Cégünk nagykereskedés, ezért gyűjtő csomagolást nem bontunk meg.  Az általunk forgalomba hozott termékek HORECA QUALITY minőségűek. Kiszolgálás csak adószámmal rendelkező intézményeknek, vállalkozásoknak lehetséges.
Hotel Porcelánok * 5 év pótlási garanciával * HORECA QUALITY * minőségben


Válasszon az alkaterógiák közül

 
 
A porcelángyártás vázlatos technológiai folyamata, így készülnek a Hotel Porcelánok.
A porcelánmassza összetétele 50% kaolin, 25% földpát és 25% kvarc. A három alapanyagot vízzel elegyítik és úgynevezett kolloid malomban 63 mikron szemcseméret alá őrlik. A képződött híg vizes oldatot, dobiszapot medencébe ürítik. Ezt a dobiszapot keretes szűrőprésen kipréselik. A szűrőpréselés hatására, úgynevezett préslepények képződnek. A préslepények 22,5-23% nedvességűek. A kapott préslepényeket a homogén nedvességeloszlás biztosítása érdekében pihentető kamrákban tárolják 3-4 hétig.
A formázás kétféle módon történik:
Egyrészt a masszalepényeket vákuumprésen bocsátják át, amely levegő mentesíti és homogenizálja a masszát. A vákuumprés szájnyílásainak cseréjével a gyártáshoz szükséges alakú és keresztmetszetű masszatömbök készülnek. Ezekből forgástesteket (tányérokat, csészéket) állítanak elő. A formázógép a terméket gipsz munkaforma és rollerfej egyirányú, de eltérő sebességű forgatása által alakítja ki.
Másrészt a masszalepényekből víz és adalékok hozzáadásával folyamatos keverés mellett, öntőiszap készül, mely igen magas, 65% szárazanyag tartalmú tejföl sűrűségű anyag. Öntőiszapból készülnek a leves tálak, mokka és tea kannák,tálak, vázák stb.
Az öntés gipsz öntőformákkal történik. Mintegy 15 perc szívásidő alatt kialakul egy 4-5 mm-es falvastagság, az ezzel arányos vízmennyiséget a gipszforma pórusai fogadják be. A falvastagság elérése után, a munkaformában lévő iszapot kiöntik a formából, így az visszajut a központi rendszerbe. Szárítás és tisztítás után lépnek a termékek a folyamat következő fázisába.
A minőség ellenőrzésen átesett termékeket kemence kocsira rakják. Mind a gépi formázással mind az öntve formázással készült termékeket első ún. zsengélő égetéssel, 950-1000 C-on hő kezelik és teszik alkalmassá mázazásra.
Ezután a zsengélt terméket mázazzák. A termékek a máziszapba merítéskor 3-4 másodperc alatt, vizet szívnak magukba és ezzel egyidejűleg a termékfelületen vékony mázréteg alakul ki.
A máz lényegében a terméknek egy üvegszerű szilikáttal történő bevonata, amely a mázas égetés (1360-1380 C-on) során nyeri el, azt a tömör, csillogó felületet amit mindannyian ismerünk.
Az osztályozott fehér porcelánokat ezután dekorálják.
A díszítés anyagai a porcelán festékek, amelyek "alacsony" olvadáspontú színezett üvegek. A festékek kézi festéssel hordhatók fel a porcelánra, vagy matrica esetében a matrica papírra.
A HORECA minőségű Hotel Porcelánok is így készülnek de vastagabb az anyaguk, a tányérok pereme csorbulás ellen védett, a máz összetétele erősebb és csak ritkán színesek.
A Bone China Hotel Porcelán (Csont porcelán) gyártása.
A legszebb és legértékesebb éttermi porcelán.
A Bone China porcelán magyarul Csont Porcelán meglepő módon nem Kínából származik, hanem Angliából, Thomas Frye találta fel 1710-ben.
Miután Angliában nem volt megtalálható a jó minőségű kvarchomok, ezért csont őrleménnyel váltotta ki azt. Többnyire marha csontot használtak, amit először kifőztek, majd magas, kb.1000 °C fölötti hőmérsékleten hevítettek és kinyerték a benne lévő kalciumot, ezzel váltották ki a hiányzó kvarchomokot. A mázazás megegyezik a hagyományos eljárással. A receptúra a következő képpen alakult: 50% csont őrlemény, 25% földpát és 25% kaolin. Ez a technológia persze sokkal munkaigényesebb és költségesebb mint a hagyományos, mikor a kvarchomokot csak be kellett keverni.
Az eredmény briliáns.
A kész Bone China porcelán vékonyabb, de lényegesen keményebb és sokkal tartósabb, mint a hagyományos porcelán. Színe vakítóan fehér és csillogó. Súlya mindössze fele a hagyományos porcelánnak (ez különösen a felszolgálókat kíméli). Egy hagyományos porcelánból készült 30 cm átmérőjü tányér 0,7 kg, egy Bone China porcelán tányér, ami szintén 30 cm átmérőjü, kb. 0,25 kg.
Ivory, azaz Elefántcsont Hotel Porcelán.
A legkülönlegesebb éttermi porcelán.
Az Ivory porcelán gyártása a mázazás pillanatáig megegyezik a hagyományos eljárással, a fenti három porcelánféleség mindegyike elkészíthető Ivory színben. A különbség a mázban rejlik, annak is a színében, hiszen az Ivory porcelán máza nem fehér színű, hanem elefántcsont szín. Ez nagyon kellemes tapintást és megjelenést kölcsönöz a porcelánnak. Csak néhány gyár készít ma már ilyen különlegességet.
A fentiekben röviden összefoglaltuk a különböző porcelánok gyártását. Ezek közül a vendéglátásban a legelterjedtebb a Hotel Porcelán fogalom. Ezek a porcelánok abban is különböznek a háztartásban használt porcelánoktól, hogy például a csészék, tálak biztonságosan egymásba rakhatók ( sorolhatók ) ez megkönnyíti használhatóságukat. A tányérok, csésze aljak pereme erősített ( az alján egy megvastagított körbe futó rész található ) mely védi a peremet a csorbulástól. A máz mely az egész edényt befedi felső felülete mely egy vékony üvegréteg vastagabb ezért ellenállóbb a kések, villák "fűrészelésével" szemben. Összességében a Hotel Porcelánok élettartama hosszabb a háztartásokban használtakkal szemben. A Hotel Porcelánokat vagy vendéglátós porcelánokat nagyüzemi felhasználásra tervezik és készítik a gyárak.
Beszélgetés a Fine Dining éttermekről.
A fine dining világában járatlan külső szemlélő mindig kicsinyli az ezekben az éttermekben felszolgált adagokat.
Maradtak valaha éhen egy ilyen vacsora után?
Nem, soha. Először is helyre kell tenni a fogalmakat. Különböző műfajú éttermek vannak, egy kifőzdében én is nagy adagot várok, egy fine dining étteremben nem. Utóbbiban ugyanis nem egy tányér étellel fogok jóllakni, mert az úgy van kialakítva, hogy hat, nyolc adag egy étkezés.
Amikor anyukámtól csülkös bablevest kapok, szomorú lennék, ha egy kis csészével adna, viszont amikor a séf egy ívet vázol fel a vacsorával, ezt csak több fogáson keresztül, kis adagokban tudja megtenni, hiszen nem lehet megenni nyolc nagy tányér fogást. Mellesleg soha életemben nem maradtam életemben éhes egy degusztációs menü után, sőt.
Sokakban felmerül egy-egy drágább fogásnál, hogy otthon ugyanazt milyen kevés pénzből kihoznák ilyenkor azonban nem számolják hozzá a lakásuk rezsijét, a saját bérköltségüket, csak az alapanyagárat. Ilyenkor érdemes visszafelé is gondolkozni, mi lehet abban a tányér éttermi ételben, ami olyan olcsó.
Pontosan, és ne feledkezzünk meg a lokációról sem, ebben itthon nem gondolkoznak. Egész egyszerűen ha gyönyörű a kilátás, az többe kerül, hiszen a bérleti díj is magasabb.
Úgy húsz név van a fine diningban aki így el tudja adni magát, talán még annyi se.
Közülük itthon talán Gordon Ramsay és Heston Blumenthal ismertek, és hányszor hallani így is, hogy Ramsay étterme éppen tönkremegy, vagy nem.
A megújított fogásokat sokan nehezményezik, hogyan kell értelmezni ezeket?
Csak akkor van értelme, ha megadja ugyanazt az élményt, amire az eredeti változat képes. Ehhez természetesen utóbbit tökéletesen kell ismerni, utána lehet továbblépni, játszani. Ez nem külföldieknek szól, hiszen ismerni kell a nyelvet, akkor tudsz humorizálni.
Tehát akkor humorizálj a gulyáslevessel, ha beszéled a konyha nyelvét. Ha nem ismered, úgysincs semmi keresnivalód a konyhában.