Szilikongumi sütőformák - szilikongumi lapok - Flexipan® sütőformák
A szilikon sütőformák az élelmiszerek előállításához alkalmazható, 100%-os tisztaságú szilikonokból, egyedülálló technológiával készülnek. Könnyen tisztíthatók, a szilikon sütőformák különleges tulajdonsága, hogy a zsiradékot szinte magukba szívják, ezért előfordulhat, hogy az alaposan elmosogatott szilikon sütőformán néhány nap múlva zsiradékpöttyök jelennek meg. Ilyen esetben következő használat előtt érdemes újból elmosogatni a szilikon sütőformákat. A forma sütés következtében bekövetkező színvesztése a használatot nem befolyásolja.
Sütésre és fagyasztásra egyaránt jól használhatjuk őket. A szilikon sütőformákat így használjuk helyesen. Az első használat előtt alaposan mossuk meg és szárítsuk teljesen szárazra, majd alaposan kenjük be valamilyen zsiradékkal, erre azért van szükség, hogy a szilikon kiszáradását megelőzzük, ezt ajánlatos minden 8. - 10. alkalommal megtenni. Nyílt lánggal semmi képen ne érintkezzen. Kerüljük a kés használatát a szilikon sütőformák közelében. A mikrohullámú sütő gríllező üzemmódjában ne használjuk a szilikon sütőformát.
A szilikon sütőformából akkor lehet a legszebben kivenni a desszertet, ha sütés után megvárjuk, hogy teljesen kihűljön a formában.