Nyújtótábla - nyújtófák - trokserek - szakácsfáklya - cukorhőmérő - cukrászvonalzó
Indítsuk ezt a fejezetet a tészta formázásával, nyújtásával, nyújtófákból elérhetők a hagyományos bükkfából készült nyújtófák, amik lehetnek egy vékonyak és végig párhuzamosak, ezek a magyar nyújtófák és két végükön fogóval ellátottak középen pedig vastagabbak, ezek a bécsi nyújtófák. Hasonló formákban elérhetők rozsdamentes acélból és műanyagból is.
A kerek nyújtófák hajlamosak elgurulni és bosszantani a cukrászt, ezt orvosolhatjuk a nyújtófa pihentetővel.
A cukor karamellizálásához tudnunk kell a megolvasztott cukor hőfokát, ebben segít a cukorhőmérő az oldat pontos cukortartalmának meghatározásában pedig a cukorszintmérő. Karamellizáláshoz használhatjuk a praktikus gázüzemű szakácsfáklyát .
A többi kézi munkaeszköz tovább segíti munkánkat mint például a kézi dagasztó a piterácsozó és a tésztakaparó, a szlengben trokszer.