Hunnia Kristály Kft. Webáruháza

A VENDÉGLÁTÓ ELLÁTÓ, ALAPÍTVA 1994-ben

Éttermi Porcelánok * 5 év pótlási garanciával * HORECA QUALITY * minőségben


Válasszon az alkaterógiák közül


Tételek 0 től 0 / 0 (0 összes)
 

Így készülnek az Éttermi Porcelánok.

 A porcelánmassza összetétele 50% kaolin, 25% földpát és 25% kvarc. A három alapanyagot vízzel elegyítik és úgynevezett kolloid malomban 63 mikron szemcseméret alá őrlik. A képződött híg vizes oldatot, dobiszapot medencébe ürítik. Ezt a dobiszapot keretes szűrőprésen kipréselik. A szűrőpréselés hatására, úgynevezett préslepények képződnek. A préslepények 22,5-23% nedvességűek. A kapott préslepényeket a homogén nedvességeloszlás biztosítása érdekében pihentető kamrákban tárolják 3-4 hétig.

A formázás kétféle módon történik.
Egyrészt a masszalepényeket vákuumprésen bocsátják át, amely levegő mentesíti és homogenizálja a masszát. A vákuumprés szájnyílásainak cseréjével a gyártáshoz szükséges alakú és keresztmetszetű masszatömbök készülnek. Ezekből forgástesteket (tányérokat, csészéket) állítanak elő. A formázógép a terméket gipsz munkaforma és rollerfej egyirányú, de eltérő sebességű forgatása által alakítja ki.
Másrészt a masszalepényekből víz és adalékok hozzáadásával folyamatos keverés mellett, öntőiszap készül, mely igen magas, 65% szárazanyag tartalmú tejföl sűrűségű anyag. Öntőiszapból készülnek a leves tálak, mokka és tea kannák,tálak, vázák stb.
Az öntés gipsz öntőformákkal történik. Mintegy 15 perc szívásidő alatt kialakul egy 4-5 mm-es falvastagság, az ezzel arányos vízmennyiséget a gipszforma pórusai fogadják be. A falvastagság elérése után, a munkaformában lévő iszapot kiöntik a formából, így az visszajut a központi rendszerbe. Szárítás és tisztítás után lépnek a termékek a folyamat következő fázisába.
A minőség ellenőrzésen átesett termékeket kemence kocsira rakják. Mind a gépi formázással mind az öntve formázással készült termékeket első ún. zsengélő égetéssel, 950-1000 C-on hő kezelik és teszik alkalmassá mázazásra.
Ezután a zsengélt terméket mázazzák. A termékek a máziszapba merítéskor 3-4 másodperc alatt, vizet szívnak magukba és ezzel egyidejűleg a termékfelületen vékony mázréteg alakul ki. A máz lényegében a terméknek egy üvegszerű szilikáttal történő bevonata, amely a mázas égetés (1360-1380 C-on) során nyeri el, azt a tömör, csillogó felületet amit mindannyian ismerünk.
Az osztályozott fehér porcelánokat ezután dekorálják.
A díszítés anyagai a porcelán festékek, amelyek "alacsony" olvadáspontú színezett üvegek. A festékek kézi festéssel hordhatók fel a porcelánra, vagy matrica esetében a matrica papírra.

A HORECA minőségű Hotel Porcelánok is így készülnek de vastagabb az anyaguk, a tányérok pereme csorbulás ellen védett, a máz összetétele erősebb és csak ritkán színesek.